Ezen a héten olyan egyszerűen elkészíthető ételeket mutatunk be, amelyek egészségesek és nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek.
Az első a sorban a sütőtökkrémleves. Az elkészítése nem igényel különösebb szakácstudományt, elég ha követi a receptünket. Igaz ugyan, hogy rengeteg variáció van erre a levesre, mi mégis emellett tettük le a voksunkat.
Ez a recept jó lehetőség arra, hogy ha eddig erre nem figyeltünk, most megpróbáljuk egy kicsit visszafogni a sózást. Ebben is kis lépésekben érdemes haladni, és mindig csak egy picivel kevesebb sót adni az ételhez, mint korábban. A megpirított zöldségek, a sült tök és a currypor együtt olyan komplex ízt ad az ételnek, amihez nincs szükség rengeteg sóra. Aki szeretné, tegyen bele tejfölt, vagy joghurtot a végén.
Amire szüksége lesz
75 dkg sütőtök, megsütve
2 db burgonya, felkockázva
3 db sárgarépa, nagyjából feldarabolva
1 db fehérrépa, nagyjából feldarabolva
1 narancs leve és héja
kevés (!!!) só, bors, 1-2 tk currypor (nyugalom, ez nem csípős)
a tetejére: apróra vágott petrezselyem, pirított tökmag
A zöldségeket a sütőtök kivételével kevés zsíradékon (olivaolaj, kókuszolaj, vaj, stb) enyhén pirítsa meg. Adja hozzá a sült tök húsát, és öntse fel vízzel, és egy narancs levével. Amikor megpuhultak a zöldségek vegye le a lábast a tűzhelyről, és egy kézi mixerrel pépesítse a zöldségeket. Fűszerezze ízlés szerint.
Az ízesítés után tegye vissza pár percre a fazekat a tűzre, adja hozzá a narancs lereszelt héját, rottyantson rajta még egyet. Amíg a leves felforr, száraz serpenyőben pirítsa meg a tökmagot, és aprítsa fel a petrezselymet.
Tápanyagtartalom egy adagban | |
Kalória | 288 Kcal (1205 KJ) |
Fehérjetartalom | 7,10 g |
Zsírtartalom | 3,10 g |
Szénhidráttartalom | 56,80 g |
Koleszterin | 0,00 mg |
Rosttartalom | 7,25 g |
C-vitamin | 49,10 mg |
Kalcium | 142,50 mg |
Vas | 3,98 mg |
Natrium | 905,00 mg |
Az Alapkonyha eheti receptjei a Sanofi közreműködésével készültek.
Változatok
Ezt a levest persze a végtelenségig lehet variálni. Nagyon finom csak sütőtökből is, ekkor a tök édességét turmixolás után érdemes joghurt/kefír hozzáadásával ellensúlyozni. Ha valaki nem érzékeny a tejtermékekre, nyugodtan adhat egy kis joghurtot vagy kefírt bármelyik verzióhoz, rontani nem fog rajta, és ezek jóval kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a gyakrabban használt tejszín vagy a tejföl. További változatok lehetnek:
sütőtök+sárgarépa+édesburgonya
sütőtök+narancs+édesburgonya
sütőtök+narancs
sütőtök+sárgarépa
sütőtök+paszternák+körte
Ossza meg velünk a Facebook Dívány oldalán, hogyan készíti el a sütőtök krémlevest.