Ne vásároljon az eBay-en hamis sminkcuccot, beteg lehet tőle!

Mérgező, veszélyes anyagokat tartalmazó kozmetikai termékek keringenek az internetes aukciós weboldalokon, például az eBay-en és az Amazonon. A népszerű és jó hírű rendelős oldalakon hirdetők kihasználják, hogy kevés nő tud ellenállni a leárazott sminktermékeknek, amiket gyanútlanul be is rendelnek – írja a dailymail.co.uk. A közelmúltban a látszólag jó hírű eBay-en lett figyelmes néhány vásárló a népszerű kozmetikai márka, a Benefit hamisított készítményeire, melyeket néhány nap alatt házhoz is szállítottak.

make

„Azt hittem, hogy nagyon jó áron rendelek, ami annyira mégsem olcsó, hogy gyanút fogjak. A lányaimnak kerestem ajándékot, amikor megláttam a márka ajánlatát. Az eladó és a többi ügyfél visszajelzése alapján pozitív benyomáson volt. A képen a csomagolás is meggyőzőnek tűnt" – mesélte a Daily Mailnek Mandy, a 48 éves részmunkaidős tanár a tapasztalatait a 23.50 font, 8300 forint helyett 10 fontért, 3500 forintért beszerzett kozmetikumról.

„Ragadósnak és kellemetlennek éreztem a bőröm. Sem az árnyalata, sem a szaga nem olyan volt, mint amilyet már régebben vettem ugyanebből a termékből” – panaszolta a tanárnő, akinek a krémtől felpuffadt és lángolt az arca, pár óra kellett, mire a regenerálódott a bőre és az allergiás reakciók enyhültek. Az aggasztó tényt, hogy Mandy tudtán kívül a hamis kozmetikumot vásárolta, a Benefit kereskedelmi részlege is megerősítette.

Brit kutatások alapján kiderült, hogy az elmúlt két hétben az online vásárolt tíz designer-kozmetikumból nyolcat hamisnak találtak, amikor összehasonlították a csomagolását az eredeti termékkel. A kutatók megállapították azt is, hogy az olcsóbb utánzatok olyan összetevőket tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt, legrosszabb esetben pedig maradandó testi károsodást is okozhatnak. A Staffordshire-i Tudományos Intézet dolgozói megdöbbentően veszélyes anyagokat, például ólmot, rezet, higanyt, arzént és fémet mutattak ki a bevizsgált a kozmetikumokban. Az Amazonon értékesített MAC szemceruzánál például 46 alkalommal találtak olyan darabot, ami az engedélyezett réztartalom többszörösét tartalmazta, tehát alkalmatlan rá, hogy a szemünkre kenjük. Gyanakodjunk, ha a legtöbb helyen 14 fontba, 5000 forintba kerülő szemceruzát 3.50 fontért, 1200 forintért akarják ránk sózni!

„Csak idő kérdése, hogy valaki komolyabb betegséget kapjon. Ezek a hamisított kozmetikai termékek nem steril környezetben készültek. A hosszútávú károkat okozó termékek rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak,bőrbetegségeket válthatnak ki, például pikkelysömört” – mondta az aggasztó helyzetről Christine Heemskerk, a Trading Standards Institute munkatársa.

Heemskerk azt is megerősítette, hogy az így elkapható szemfertőzések súlyos problémákhoz is vezethetnek, a túl sok ólom pedig károsítja a szívet, a vesét és az idegrendszert. Rámutatott arra is, hogy a valódi kozmetikumok szigorúan ellenőrzött és tesztelt termékek, melyek előállításához nem használnak tiltott anyagokat és nem tartalmazhatnak potenciálisan káros fémeket.
Az Egyesült Királyságban a közelmúltban egy 24 egészségügyi dolgozót tartóztattak le azzal a váddal, hogy hamis, kínai gyártmányú körömlakklemosót, szempillaspirált, folyékony szemkihúzót és parfümöt adott el az eBay-en 40000 font, 14,2 millió forint értékben. Az ál-Max Factor, MAC, Lancôme és Bobbi Brown kozmetikumokat négy külön eBay számlán értékesítette, elképesztően olcsón, 30 font, 10600 forint helyett 3.99 fontért, 1400 forintért.

Ön vásárolt már hamis kozmetikumot az interneten?

Egyes vevők panaszkodtak az áru minőségére, de ő ragaszkodott hozzá, hogy a tétetek hitelesek. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a hamis termékek ténylegesen mérgezőek, egy-egy Max Factor szempillaspirál több, mint a háromszorosát tartalmazta a jogilag megengedett ólommennyiségnek. A csalással gyanúsított Wertheim elismerte bűnét, amiért nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést, 160 óra közmunkát és 2000 font, 711 ezer forint pénzbírságot kapott.

A hasonló esetek elkerülésére a Benefit Cosmetics UK tuljadonában lévő luxusóriás, az LVMH nemrégiben bízott meg egy brit céget, amely arra specializálódott, hogy nyomon kövesse a hamisított szállítmányokat.
Az internetes fórumokon is egyre több nő mesél arról, milyen károsodást szenvedett arcbőrük az olcsó és hamis termékektől.” Az arcom és a szemhéjam megduzzadt és az arcom is nagyon viszketett. Az orvos által felírt antihisztamin krémtől néhány napon belül helyrejöttem, de megtanultam a leckét. Rájöttem, hogy ez egy buta dolog. Soha nem fogok vásárolni ilyesmit az interneten” – panaszolja egy veszélyre figyelmeztető vásárló.

„Az eBay minden tőle telhetőt megtesz, hogy kiszorítsa a hamisítványokkal kereskedőket. Sajnos ez globális probléma, nem csak az online vásárlókat fenyegeti ez a veszély. Több ezer vezető márkával működünk együtt, valamint a bűnüldöző szervekkel is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, akik átfogó jelentéseket készítenek számunkra” – mondta az eBay szóvivője.

Íme egy lista arról, hogy mire kell figyelnünk vásárláskor, ha nem szeretnék, hogy átverjenek!

1. Csak engedéllyel rendelkező online eladótól vásároljunk. Minden kozmetikai cég felsorolja a saját oldalán, hogy milyen webshopban van jelen.

2. A csomagoláson mindig rajta kell lennie a termék- és a gyártási számnak. Ezt mindig ellenőrizzük!

3.  Hasonlítsuk össze a termék méretét az eredetiével. A hamis gyakran eltérő méretű.

4. Nézzük meg figyelmesen a termék csomagolásán a betűtípusokat. Gyakran kissé eltérő betűtípust használnak, mint az eredeti kozmetikumokon.

5.Csekkoljuk le a csomagolás színét, a hamis általában tompább színminőségű, mint az eredeti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra