A magyar formatervezés sírköve

Hétfő délután adták át a magyar designszakma legrangosabb hazai kitüntetésének számító díjakat az Iparművészeti Múzeumban. A tervezők termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákban küldhették be pályázatukat, és az így összegyűlt 262 munka közül választott ki a zsűri hatot a díjra. További négyen különdíjat kaptak.

Diákmunka kategóriában Nagy Krisztinát diszlexiás gyerekeknek készült játékos eszközkészletéért tüntették ki, míg Görömbei Luca építészeti üvegelemekért kapott díjat. Terv kategóriában Lenkei Balázs nyert a fenti elektromos közlekedő- és szállítóeszközért. Az eScartot lehet személy- és teherszállításra is használni, rollerként is vagy biciklihez erősített utánfutóként. Vizuális kommunikációban Kiss Zsombor Krisztián bizonyult a legjobbnak. A Merész Fotónak készített arculattal a cég honlapján is meg lehet ismerkedni.

Termék kategóriában a lassan már sztártervezőnek számító Je Suis Belle 2009/2010-es kollekciója kapott díjat, amit már a milánói designhéten is bemutattak idén tavasszal. Szintén nyert Bendzsel Tamás és a Mediso Kft., méghozzá a fent látható, AnyScan névre keresztelt, formatervezett CT-berendezéssel.

Négyen kaptak továbbá különdíjat. Voloscsuk Andrást és a Corvus Aircraft Kft-t a fenti képen látható Corvus Racer 540 egyszemélyes repülőgépért jutalmazta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. Illésy Lenke Ille-Olla kismamaruházata és Kovács György bőrkesztyűkhöz készített arculata és csomagolásterve is különdíjat kapott.

A legbizarrabb díjazott azonban Kucsera Péter, Maurer-Klimes Ákos és az Ivanka közös munkája, az alább látható SEEYOU síremlék. A készítők úgy látták, elérkezett az ideje, hogy végre a temetőkbe is betegye lábát a design, így született meg ez az egyszerű, mégis különleges sírkő. A közepén elhelyezett mélyedésben összegyűlik az eső, az őszi falevelek, vagy ami éppen hullik az égből, és ezáltal rajzolódik ki a síron a keresztforma.

Idén először Design Management Díjat is kiosztottak egyébként, ezt a Szabadság híd világítását megoldó Tungsram Schreder Zrt., valamint a Műcsarnok, mint intézmény kapta. Mivel idén volt a Magyar Formatervezési Díj megalapításának harmincadik évfordulója is, egy életműdíjat is átadott az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Ezt Király József belsőépítész kapta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra