A haj ellen elkövetett leggyakoribb bűneink

„Fésüld át a hajadat minden este ritka fogú fésűvel”- intett a nagymamám annak idején. Az ember annyi tippet és tanácsot kap szépség- és hajápolással kapcsolatban, hogy ha mindet be akarná tartani, komplett emlékeztető listákat kellene készítenie. Azonban lehetséges, hogy néhány praktika valójában nem is hasznos/egészséges: az MSN életmódrovata összeállított egy cikket a tizenkét leggyakoribb hibával, amelyeket a hajunk ellen elkövetünk. Fontolja meg, hogy minden nap hajat most-e, lófarokba köti-e a loboncát és hogy elégeti-e a haját forró levegővel.

„Még ha remek is a frissen vágott frizura és ügyesek vagyunk a beállításában, nem fog ugyanolyan jól kinézni, ha nem megfelelően kezeljük a hajat” – idézi az MSN Renee Cohen stylistot. Az ő segítségével összegyűjtötték a 12 leggyakoribb hibát, amelyet a Beauty Brains blog kommentárjával egészítettünk ki

1. A mindennapos – vagy gyakoribb – hajmosás

A magazin elismeri, hogy ugyan nem akarnák a ’92-es zsíroshajú grunge-stílust visszahozni a divatba, azért mégis tanácsos eltekinteni a mindennapos hajmosástól. A szulfát tartalmú sampon különösen fakítja a színezett hajat, bár ezt a hatást mindenfajta sampon eléri. A Beauty Brains szerint már azáltal is fakul a hajunk, ha csak bevizezzük, és nem is használunk sampont. Emellett pedig a naponkénti hajmosás eltávolítja a természetes zsírt a fejbőrünkről, ami miatt az kiszárad és elkezd hámlani. Mossunk inkább csak kétnaponta hajat, és ha nagyon zavar a hajtő zsírosodása, szórjunk rá egy kis púdert és keféljük át.

2. Rendszertelen hajvágás

Ha az ember növeszti a haját, kísértésbe esik, hogy még akkor se menjen el a fodrászhoz, amikor már inkább úgy néz ki, mintha leöntötték volna egy vödör hajjal, semmint igazi frizurája lenne. A hosszú hónapokig mellőzött hajvágás eredményeképp a hajvégek elkezdenek töredezni, ami miatt azokat a végén úgyis le kell vágni. „Ha rendszeresen megigazíttatjuk a hajunkat, a haj dúsabb és egészségesebb lesz, és nem is fog feltűnni, hogy most éppen a növesztési szakaszban vagyunk”, mondja Cohen.

3. Túl sok kondícionáló használata

A vékony haj könnyen elnehezül és lelapul, ha túlságosan sok kondícionálót teszünk rá. Keressük ezért a legkönnyebb formulát, lehet, hogy elég csak egy olyan egyszerű szer, ami segít a hajmosás utáni csomók kifésülésében. Emellett persze használhatunk pakolásokat, amelyek összeállításához szűkebb és tágabb környezetünk is bizonyára számos tippel gazdagíthat minket. Amikor pedig felvisszük a kondícionálót, ne annyira a fejbőrhöz közeli részekre, hanem a hajvégekre dolgozzuk azt rá.

4. A haj elégetése

Magyarországon a bevett gyakorlat szerint minden mosás után legalább néhány percig szárítjuk a hajunkat, aztán jöhet az egyenesítő vagy éppen göndörítő vasalás. „Szó szerint elégethetjük a hajunkat”, mondja a stylist. A haj védelmére ő speciális terméket (spray-t vagy krémet) ajánl, ami egyfajta köpennyel vonja be a hajszálat. A józan paraszti észre hallgatva pedig megpróbálhatjuk a kevésbé forró hajszárító-fokozat használatát, vagy pedig üljünk le egy könyvvel a kezünkben a radiátor mellé néhány percre, amíg kicsit szárad a haj magától is.

5. A haj eredeti textúrája elleni küzdelem

Ennek a pontnak a problematikáját tulajdonképpen már megfogalmaztuk eggyel feljebb. Ha valakinek göndör haja van, biztosan egyeneset akar, és fordítva. Néha viszont teljesen feleslegesen ruházunk be a kívánt hatás elérésére pénzt, időt és idegeskedést: például hatalmas párában vagy ködben a hajunknak is jobb,  ha nem vacakolunk a kiegyenesítéssel, mert amint kilépünk az utcára, úgyis azonnal göndör fürtökbe ugrik vissza a haj.

6. Nem megfelelő hajápoló szerek használata

Ahogyan a hidratáló krémet és a sminkkészletünket is megválogatjuk, úgy kellene a hajunknak megfelelő ápolószereket is kiválasztani. A vékony és kevés hajnak például nem tesz jót a masszív formázókrém, a szilikonos termékektől pedig élettelenül fognak lógni a loknijaink. A drótkefe erősségű, göndör haj nem marad az áhított beállításban csak egy cseppnyi hajlakktól, épp ezért nézzünk körül egy fodrászkellékes szalonban és keressük a mi hajtípusunknak megfelelő termékcsaládot.

7. A több néha túl sok is

Még ha meg is találjuk a megfelelő formázó termékeket, nem biztos, hogy eltaláljuk a használandó mennyiséget. Van, hogy nem használunk eleget például a göndör fürtöket megszelidítő krémből, de ha egy szerből túl sokat használunk, az még súlyosabb gondokat okozhat. „Bekeményítheti a hajat, mivel a termék a hajunkon szárad meg, ezért annyira bemerevedhet, hogy alig tudjuk átszántani rajta a fésűt”, magyarázza Cohen. Emellett gusztustalanul néz ki, amikor kis pelyhekben pereg az ember hajáról a rászáradt zselé vagy formázóhab maradéka. Zseléből egy – nosztalgikus – kétforintos mennyiséggel kezdjünk, ahhoz még mindig adhatunk többet. Formázó habból egy szűk tenyérnyi az ajánlott.

8. Gumiba kötött lófarok

Az egész gyerekkorunkon keresztül használt hajgumi Cohen szerint többet árt a hajnak, mint gondolnánk. Belegubancolódik a hajba, és töréseket okozhat, amikor pedig kiszedjük, gyökerestül kitépheti a hajszálat. Egy anyaggal bevont gumi, lehetőleg fém betét nélkül sokkal kíméletesebb, pláne, ha nem a legszorosabb lófarokhoz ragaszkodunk, hanem lazán, a tarkónknál kötjük össze a hajunkat. A Beauty Brains ehhez azt fűzi hozzá, hogy a lófarok nem előnyös a haj egészsége szempontjából, ezért ha így akarjuk hordani a hajunkat, előtte használjunk kondícionálót.

9. Leragadva egy fazonnál

A cikk szerzői azt tanácsolják, hogy keressünk elő egy tíz évvel ezelőtti fotót magunkról, és nézzünk bele a tükörbe. Ha a hajunk mindkét képen ugyanolyan, akkor ránk fér egy hajvágás. Nem feltétlenül kell tarkopaszra borotváltatnunk a hajunkat, ha addig hosszút hordtunk, elég, ha megigazíttatjuk a frizurát és kicsit átformáztatjuk: „A hosszúság megváltoztatása vagy egy kis szintezés és a frufru felfrissítése segítségével nem tűnünk majd időutazónak”, mondja Cohen.

10. Túl gyakori hajkefélés

A régimódi aranyszabály, amelyik szerint esténként szász szántással át kell gereblyézni a hajat, nem túl egészséges hatású. Naponta egyszer-kétszer még rendben van, mert az fokozza a fejbőr vérkeringését, de ha túl sokszor fésülgetjük, azzal kitesszük a hajat a sérülés és töredezés veszélyének. Ha ráadásul nedves a hajunk, még sérülékenyebb, tehát óvatosan fésüljük.

11. A fejbőr elhanyagolása

A fejbőrön található szőrtüszők a hajkorona alfája és omegája, hogy ilyen hangzatosan fogalmazzunk. Ha pedig nem vigyázunk rájuk, akkor nem nő belőlük egészséges, erős hajszál. Noha egy sor olyan termék kapható a drogériákban, amelyek a fejbőrt hivatottak ápolni, de annyi is elég, ha néha gyengéden átmasszírozzuk, amikor hajat mosunk.  Figyeljünk oda arra, hogy minden terméket alaposan kiöblítsünk a hajunkból, mert különben eltömődhetnek a szőrtüszők.

12. Az ősz hajszálak kihúzkodása

Nem igaz az a legenda, hogy egy kirángatott hajszál helyére két másik nő majd vissza. Ráadásul a húzkodással nem is szabadulhatunk meg igazán az ősz szálaktól. „Vissza fog nőni, és lehet, hogy drótszerű lesz, és rövidsége miatt felfelé fog állni”, figyelmeztet Cohen. Bár az ősz haj ugyanolyan szép lehet, mint a szőke, ha nagyon zavar minket az őszülés, hajhúzkodás helyett válasszunk egy kíméletes hajszínezőt. Ez még fényt is adhat a hajunknak, aminek logikus követkeménye, hogy a kedélyünk is legalább kettővel javul egy tízes skálán.

Oszd meg másokkal is!
Mustra