Mindennap iszol belőle, pedig több baktériumot tartalmaz, mint egy vécéülőke

GettyImages-1221024632

A vizespalackod szennyezettebb, mint gondolnád. Ha ennél ritkábban tisztítod ki, súlyos fertőzést kockáztatsz.

Bár kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy palack, amit a legtöbben sima vízzel töltenek meg, szennyezett lehet, egy 2017-es tanulmány azt mutatja, hogy a veszély nagyon is valós. Számítások szerint egy átlagos felnőtt újrafelhasználható vizespalackja akár 75 ezer baktériumot is tartalmazhat – többet, mint egy vécéülőke.

Így kerülnek a baktériumok a palackba

Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa és virológiai professzora azt mondja, hogy minden alkalommal, amikor belekortyolsz a palackba, a szádból baktériumok kerülnek bele. Ilyen mikroorganizmus lehet például a Staphylococcus aureus, amely a bőrfertőzésektől kezdve a tüdőgyulladásig sokféle betegséget okozhat, vagy a komoly bélrendszeri panaszokat kiváltó E. coli, de ugyanez érvényes az influenzáért és a herpeszért felelős vírusokra is.

A fém és a műanyag vizespalackok is ugyanúgy szennyeződhetnek
A fém és a műanyag vizespalackok is ugyanúgy szennyeződhetnekAnSyvanych / Getty Images Hungary

A professzor szerint az ember immunrendszere hozzá van szokva az adott személy szájában és torkában élő mikroorganizmusokhoz. Ha azonban egy kórokozó külső forrásból származik, könnyen fertőzést válthat ki.

Ezért is rossz ötlet hagyni, hogy más is igyon a palackodból, vagy piszkos kézzel fogdosni a száját.

A penész is megtelepedhet benne

A vizespalackok nemcsak a baktériumok terjedésének kedveznek, hanem kedvező feltételeket teremtenek a penészgombák elszaporodásához is, melyek közül a Stachybotrys chartarum, más néven a fekete penész a leggyakoribb.

A penész a nedves, sötét körülményeket kedveli, ami tökéletesen illik egy palack belsejére.

Ahhoz, hogy a penész fejlődni tudjon, szüksége van táplálékra is, de ebben sem szenved hiányt: a szádból a palackba jutó baktériumok bőséges lakomaként szolgálnak számára. A penészgombák ráadásul szeretik a cukrot, így ha édes italt töltesz a palackba, azzal csak rontasz a helyzeten.

A kulacs anyaga ilyen szempontból kevésbé lényeges. A műanyagon ugyan valamivel gyorsabban üti fel a fejét a penész, de megjelenése mögött az esetek 90 százalékában a nem megfelelő higiénia áll, ami komoly veszélyeket rejt magában.

A penésszel fertőzött víz nem egyszerűen csak rossz ízű, akár mérgezést is kiválthat, ami olyan tünetekkel járhat, mint a fejfájás és az orrvérzés.

A megoldás: tisztítsd ki!

Ha aggódsz a káros mikroorganizmusok miatt, a palackodat lehetőség szerint mindennap vagy legalább heti rendszerességgel tisztítsd ki. Ehhez nem elég egy gyors öblítés, fertőtlenítened is kell.

Ha a kulacs mosogatógépben mosható, akkor viszonylag egyszerű a dolgod, mivel egy fertőtlenítő ciklus az összes baktériumtól megszabadít. Ha nem, akkor szükséged lesz egy mosogatókefére, hogy a nehezen elérhető pontokhoz is hozzáférhess.

Attól, hogy kiöblíted, még nem lesz tiszta
Attól, hogy kiöblíted, még nem lesz tisztaDougal Waters / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint a legjobb eredményt úgy érheted el, ha előbb megtöltöd a palackot forró vízzel, hozzáadsz egy evőkanál ecetet, lezárod a tetejét, majd megvárod, amíg kihűl. Ezután már csak annyit a dolgod, hogy kiöblíted, majd kefét ragadva mosogatószeres vagy szappanos vízzel átdörzsölöd a belsejét.

Ha nincs kéznél ecet, megteszi a fehérítő is: oldj fel 5 evőkanálnyi mennyiséget egy liter vízben, és azzal mosd ki, vagy egyszerűen áztasd bele a palackot. A végén ne felejtsd el szárazra törölni egy konyharuhával vagy papírtörlővel! Fontos, hogy amíg a belseje is megszárad, ne zárd le a palackot, mert ha nedves marad, könnyebben bepenészedik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra