Ezért érdemes a fürdőszobai csapra is vízszűrőt szerelned

GettyImages-1211955902

Ma már sok konyhában nélkülözhetetlen alapkellék a vízszűrő berendezés. Ezek a szűrők segítenek a víz minőségének tisztításában, így sokkal szívesebben iszunk csapvizet. A szűrő lehet csapra szerelt, beépített, vagy éppen víztisztító kancsó, az eredmény ugyanaz: tiszta és felesleges adalékanyagoktól mentes víz. De ha ilyen jól bevált ez az eszköz a konyhában, akkor miért ne használhatnánk azt a fürdőszobában is? A vízcsap itt is megérdemelhet egy szűrőt!

Adja magát a kérdés, hogy vajon van-e értelme-a fürdőszobában lévő csapra is vízszűrőt szerelni? Nálunk még nem annyira elterjedt a szokás, ami az USA-ban már megszokottnak tekinthető. A földrajzilag nagyon különböző adottságokkal rendelkező helyeket ugyanakkor nem lehet egy kalap alá venni, így mi most a hazai vízviszonyokról fogunk beszélni, melyben dr. Szabó András dermatológus is segített bennünket a szakvéleményével.

Való-e a fürdőszobába is a vízszűrő?

Nagy valószínűséggel tényleg a fürdőszoba az a helyiség, ahol a legtöbb vizet használjuk el. Mégis a legtöbben a konyhában vetik be a víztisztító berendezéseket. Pedig a csapvíz legalább olyan magas arányú klórtartalommal bír, mint az uszodák vize: ezen a véleményen vannak a vizes szakemberek is. A klórt pedig magától értetődően ajánlatos kiiktatni a fürdőszobákban is, hiszen ott mosakszunk, tehát ez a víz érintkezik közvetlen a bőrünkkel.

Ha a fürdőszobában is bevetjük a csapra szerelhető vízszűrőt, akkor javul a víz minősége is, amivel jobb lesz mosakodni
Ha a fürdőszobában is bevetjük a csapra szerelhető vízszűrőt, akkor javul a víz minősége is, amivel jobb lesz mosakodniWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

Érzékeny bőr

Abban az esetben, ha huzamosabb ideje bőrproblémákkal küzdesz, különösen érdemes lehet megfontolni egy vízszűrő berendezést, hiszen ha száraz a bőröd és viszketsz is, annak okozója könnyen lehet a rossz minőségű víz. Ez a fajta bőrérzékenység leginkább a hideg hónapokban jön elő, de a nyári időszakban is kínozhatja bőrödet ilyen érzékenység.

Milyen víz folyik a csapból?

Vizsgáljuk meg, hogy a magyar csapokból folyó víz összességében milyen minőségűnek mondható.

Az országos víztérkép szerint az átlagot tekintve közepesen kemény a hazai víz, ami azt jelenti, hogy magas kalcium- és magnéziumkoncentrációval rendelkezik. Mindemellett, ahogy fent írtuk, klóros.

Ezek a tényezők pedig többek közt a haj töredezéséért lehetnek felelősek, de a bőrünknek sem tesznek jót.

A kemény víz ellen felléphetsz ugyan rendszeres hidratálással, testápoló krémekkel, de a komolyabb bőrproblémákon ezek sajnos nem fognak segíteni.

„Ezek a kemény vízben lévő ásványi anyagok – a kalcium és a magnézium – a fürdés során reagálnak a szappanban, tusfürdőben, samponban levő zsírsavakkal, aminek következtében olyan konglomerátumok képződnek, amelyek lerakódnak a bőr felszínén” – támasztja alá a bőrirritációk okait a bőrgyógyász. „Ezek a lerakódások az arra érzékeny bőrű egyéneknél allergiás, irritatív reakciót váltanak ki, melyek bőrviszketés, bőrgyulladás formájában jelentkezhetnek.”

Mit mond a hazai vízről a bőrgyógyász?

„Magyarországon az uniós előírásoknak és a WHO-javaslatoknak megfelelően fertőtlenítik és klórozzák a csapvizet, így az elmondható, hogy biztonságos és kórokozóktól mentes ivóvíz folyik a csapokból” – mondja dr. Szabó András.

Eszerint a klórozás kifejezetten hasznos, hiszen garantálja a tiszta vizet, viszont van árnyoldala is. Mindamellett, hogy a baktériumölő hatásai pozitívumnak számítanak, a klór a bőrünknek már nem a barátja.

„A klóros víz a fürdés során nagyon szárítja és irritálja a bőrt. Ha túl nagy töménységben használjuk vagy túl sokáig érintkezünk vele, az különösen az érzékeny bőrű egyéneknél megbonthatja és károsítja a bőr külső védelmi rendszerét, a lipid barriert, azaz zsírsavköpenyt” – mondja a dermatológus szakember. Szabó doktor szerint érdemes tudni, hogy ha a bőrünk védelmi rendszere megbomlik, akkor kevésbé tudja bent tartani a vizet, megnő az úgynevezett transzepidermális, azaz bőrön keresztüli vízvesztése, így az kiszárad, és ezáltal dehidratált lesz.

A kemény víz egyéb egészségügyi következménye a bőrre nézve

„A száraz és irritált bőr csak az egyik következménye a klóros víznek. A másik árnyoldal, hogy a sérült lipid barrieren keresztül a kívülről érkező kórokozók és az egyéb bőrirritáló anyagok be tudnak kerülni a bőrbe, vagy akár a bőr alatti szövetekbe, és ez ekcémát is okozhat” – árulja el az orvos.

Továbbá hozzáteszi azt is, hogy extrém esetben pedig akár egy felülfertőzött úgynevezett impetiginizált ekcéma is kialakulhat ennek következtében. Ilyenkor a bőr teljesen kiszárad, érdes felületűvé válik, viszket, begyullad, és a sok vakarástól akár komolyan ki is sebesedik.

Megoldás nyújthat erre a vízszűrő?

Jó hír, hogy a válasz igen, ugyanis a vízszűrő alkalmazásával a csapvízből a klór kiszűrhető, így pontosan ezek a negatív és egészségre káros hatások kiküszöbölhetők. Tehát mindenképp érdemes megfontolni a víztisztító beszerelését a fürdőbe is.

Akár egy egyszerű vízszűrő kancsó is megoldásként szolgálhat a tiszta vízre, bár ez a fürdőszobába nem jó megoldás
Akár egy egyszerű vízszűrő kancsó is megoldásként szolgálhat a tiszta vízre, bár ez a fürdőszobába nem jó megoldásMichael Blann / Getty Images Hungary

A hidratálásról soha ne feledkezzünk meg

A megfelelő szintű hidratálást nem lehet elégszer hangsúlyozni, és ez a külső-belső hidratálásra is vonatkozik. A bőr egészsége szempontjából mind a belső, mint a külső hidratálás alapvető fontosságú.

Szabó doktor kiemeli, hogy nagyon fontos kívülről megerősíteni, támogatni a zsírsavköpenyt lipidekben gazdag testápolókkal, krémekkel. A lipidek megfelelő aránya nélkül a bőr védőrétege sérülhet, ami fokozott kiszáradáshoz, viszketéshez és irritációkhoz vezethet.

Jót tesz-e a forró fürdő a bőrnek?

„A bőrünk enyhén savasnak mondható, átlagosan 4,7–5,7 közötti pH-értékű, aminek az a jelentősége, hogy ilyen pH-érték mellett a legaktívabbak a bőrünk lipidjeit termelő enzimek, és ilyen enyhén savas közegben működnek tökéletesen a bőr védőfunkciói is” – mondja a dermatológus.

A forró fürdő – bár főleg a téli hidegben kifejezetten jólesik és ellazító hatása lehet – ugyanakkor komoly stresszt is jelent a bőrünk számára, ugyanis károsítja a felszíni lipideket, ezáltal pedig megváltoztatja a bőr pH-értékét, így az kiszárad,

irritálódik és érzékenyebbé válik, tehát elmondható, hogy a kádfürdőzés nem tesz jót a bőrünknek, hosszú távon.

És mi a helyzet az ásványvizes arcmosással?

Létezik egy elmélet, miszerint ha ásványvízzel mosunk arcot, sokkal puhább és szebb lesz tőle az arcbőrünk, a csapvízzel szemben. Ezt az állítást Szabó doktor is megerősíti.

„Az arctisztítás során a szénsavas ásványvíz használatának valóban van pozitív hatása, hiszen az ásványvíz pH-értéke megegyezik vagy közelít a bőréhez, így azt nem irritálja, nem bontja meg a bőr enyhén savas mikroflóráját. Ráadásul az azonos pH miatt mélyebbre bejut a víz, így jobban tisztít, mélyebbről eltávolítja a szennyeződéseket (a faggyúmirigyekből is), és csökkenti a mitesszerek kialakulásának esélyét is” – fogalmazott.

Még azt érdemes még észben tartani, hogy a vízszűrőket tisztítani is kell, illetve rendszeresen cserélni, mert mint minden, ezek is elszennyeződnek idővel. Ha pedig baktériumok kerülnek beléjük, azok természetesen lerakódnak a vízben is, ami akár nagyobb kárt is tehet, mint ha egyáltalán nem is lenne vízszűrőnk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra