Ezért érdemes a fürdőszobai csapra is vízszűrőt szerelned

GettyImages-1211955902
Berényi Bianka

Ma már sok konyhában nélkülözhetetlen alapkellék a vízszűrő berendezés. Ezek a szűrők segítenek a víz minőségének tisztításában, így sokkal szívesebben iszunk csapvizet. A szűrő lehet csapra szerelt, beépített, vagy éppen víztisztító kancsó, az eredmény ugyanaz: tiszta és felesleges adalékanyagoktól mentes víz. De ha ilyen jól bevált ez az eszköz a konyhában, akkor miért ne használhatnánk azt a fürdőszobában is? A vízcsap itt is megérdemelhet egy szűrőt!

Adja magát a kérdés, hogy vajon van-e értelme-a fürdőszobában lévő csapra is vízszűrőt szerelni? Nálunk még nem annyira elterjedt a szokás, ami az USA-ban már megszokottnak tekinthető. A földrajzilag nagyon különböző adottságokkal rendelkező helyeket ugyanakkor nem lehet egy kalap alá venni, így mi most a hazai vízviszonyokról fogunk beszélni, melyben dr. Szabó András dermatológus is segített bennünket a szakvéleményével.

Való-e a fürdőszobába is a vízszűrő?

Nagy valószínűséggel tényleg a fürdőszoba az a helyiség, ahol a legtöbb vizet használjuk el. Mégis a legtöbben a konyhában vetik be a víztisztító berendezéseket. Pedig a csapvíz legalább olyan magas arányú klórtartalommal bír, mint az uszodák vize: ezen a véleményen vannak a vizes szakemberek is. A klórt pedig magától értetődően ajánlatos kiiktatni a fürdőszobákban is, hiszen ott mosakszunk, tehát ez a víz érintkezik közvetlen a bőrünkkel.

Ha a fürdőszobában is bevetjük a csapra szerelhető vízszűrőt, akkor javul a víz minősége is, amivel jobb lesz mosakodni
Ha a fürdőszobában is bevetjük a csapra szerelhető vízszűrőt, akkor javul a víz minősége is, amivel jobb lesz mosakodniWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

Érzékeny bőr

Abban az esetben, ha huzamosabb ideje bőrproblémákkal küzdesz, különösen érdemes lehet megfontolni egy vízszűrő berendezést, hiszen ha száraz a bőröd és viszketsz is, annak okozója könnyen lehet a rossz minőségű víz. Ez a fajta bőrérzékenység leginkább a hideg hónapokban jön elő, de a nyári időszakban is kínozhatja bőrödet ilyen érzékenység.

Milyen víz folyik a csapból?

Vizsgáljuk meg, hogy a magyar csapokból folyó víz összességében milyen minőségűnek mondható.

Az országos víztérkép szerint az átlagot tekintve közepesen kemény a hazai víz, ami azt jelenti, hogy magas kalcium- és magnéziumkoncentrációval rendelkezik. Mindemellett, ahogy fent írtuk, klóros.

Ezek a tényezők pedig többek közt a haj töredezéséért lehetnek felelősek, de a bőrünknek sem tesznek jót.

A kemény víz ellen felléphetsz ugyan rendszeres hidratálással, testápoló krémekkel, de a komolyabb bőrproblémákon ezek sajnos nem fognak segíteni.

„Ezek a kemény vízben lévő ásványi anyagok – a kalcium és a magnézium – a fürdés során reagálnak a szappanban, tusfürdőben, samponban levő zsírsavakkal, aminek következtében olyan konglomerátumok képződnek, amelyek lerakódnak a bőr felszínén” – támasztja alá a bőrirritációk okait a bőrgyógyász. „Ezek a lerakódások az arra érzékeny bőrű egyéneknél allergiás, irritatív reakciót váltanak ki, melyek bőrviszketés, bőrgyulladás formájában jelentkezhetnek.”

Mit mond a hazai vízről a bőrgyógyász?

„Magyarországon az uniós előírásoknak és a WHO-javaslatoknak megfelelően fertőtlenítik és klórozzák a csapvizet, így az elmondható, hogy biztonságos és kórokozóktól mentes ivóvíz folyik a csapokból” – mondja dr. Szabó András.

Eszerint a klórozás kifejezetten hasznos, hiszen garantálja a tiszta vizet, viszont van árnyoldala is. Mindamellett, hogy a baktériumölő hatásai pozitívumnak számítanak, a klór a bőrünknek már nem a barátja.

„A klóros víz a fürdés során nagyon szárítja és irritálja a bőrt. Ha túl nagy töménységben használjuk vagy túl sokáig érintkezünk vele, az különösen az érzékeny bőrű egyéneknél megbonthatja és károsítja a bőr külső védelmi rendszerét, a lipid barriert, azaz zsírsavköpenyt” – mondja a dermatológus szakember. Szabó doktor szerint érdemes tudni, hogy ha a bőrünk védelmi rendszere megbomlik, akkor kevésbé tudja bent tartani a vizet, megnő az úgynevezett transzepidermális, azaz bőrön keresztüli vízvesztése, így az kiszárad, és ezáltal dehidratált lesz.

A kemény víz egyéb egészségügyi következménye a bőrre nézve

„A száraz és irritált bőr csak az egyik következménye a klóros víznek. A másik árnyoldal, hogy a sérült lipid barrieren keresztül a kívülről érkező kórokozók és az egyéb bőrirritáló anyagok be tudnak kerülni a bőrbe, vagy akár a bőr alatti szövetekbe, és ez ekcémát is okozhat” – árulja el az orvos.

Továbbá hozzáteszi azt is, hogy extrém esetben pedig akár egy felülfertőzött úgynevezett impetiginizált ekcéma is kialakulhat ennek következtében. Ilyenkor a bőr teljesen kiszárad, érdes felületűvé válik, viszket, begyullad, és a sok vakarástól akár komolyan ki is sebesedik.

Megoldás nyújthat erre a vízszűrő?

Jó hír, hogy a válasz igen, ugyanis a vízszűrő alkalmazásával a csapvízből a klór kiszűrhető, így pontosan ezek a negatív és egészségre káros hatások kiküszöbölhetők. Tehát mindenképp érdemes megfontolni a víztisztító beszerelését a fürdőbe is.

Akár egy egyszerű vízszűrő kancsó is megoldásként szolgálhat a tiszta vízre, bár ez a fürdőszobába nem jó megoldás
Akár egy egyszerű vízszűrő kancsó is megoldásként szolgálhat a tiszta vízre, bár ez a fürdőszobába nem jó megoldásMichael Blann / Getty Images Hungary

A hidratálásról soha ne feledkezzünk meg

A megfelelő szintű hidratálást nem lehet elégszer hangsúlyozni, és ez a külső-belső hidratálásra is vonatkozik. A bőr egészsége szempontjából mind a belső, mint a külső hidratálás alapvető fontosságú.

Szabó doktor kiemeli, hogy nagyon fontos kívülről megerősíteni, támogatni a zsírsavköpenyt lipidekben gazdag testápolókkal, krémekkel. A lipidek megfelelő aránya nélkül a bőr védőrétege sérülhet, ami fokozott kiszáradáshoz, viszketéshez és irritációkhoz vezethet.

Jót tesz-e a forró fürdő a bőrnek?

„A bőrünk enyhén savasnak mondható, átlagosan 4,7–5,7 közötti pH-értékű, aminek az a jelentősége, hogy ilyen pH-érték mellett a legaktívabbak a bőrünk lipidjeit termelő enzimek, és ilyen enyhén savas közegben működnek tökéletesen a bőr védőfunkciói is” – mondja a dermatológus.

A forró fürdő – bár főleg a téli hidegben kifejezetten jólesik és ellazító hatása lehet – ugyanakkor komoly stresszt is jelent a bőrünk számára, ugyanis károsítja a felszíni lipideket, ezáltal pedig megváltoztatja a bőr pH-értékét, így az kiszárad,

irritálódik és érzékenyebbé válik, tehát elmondható, hogy a kádfürdőzés nem tesz jót a bőrünknek, hosszú távon.

És mi a helyzet az ásványvizes arcmosással?

Létezik egy elmélet, miszerint ha ásványvízzel mosunk arcot, sokkal puhább és szebb lesz tőle az arcbőrünk, a csapvízzel szemben. Ezt az állítást Szabó doktor is megerősíti.

„Az arctisztítás során a szénsavas ásványvíz használatának valóban van pozitív hatása, hiszen az ásványvíz pH-értéke megegyezik vagy közelít a bőréhez, így azt nem irritálja, nem bontja meg a bőr enyhén savas mikroflóráját. Ráadásul az azonos pH miatt mélyebbre bejut a víz, így jobban tisztít, mélyebbről eltávolítja a szennyeződéseket (a faggyúmirigyekből is), és csökkenti a mitesszerek kialakulásának esélyét is” – fogalmazott.

Még azt érdemes még észben tartani, hogy a vízszűrőket tisztítani is kell, illetve rendszeresen cserélni, mert mint minden, ezek is elszennyeződnek idővel. Ha pedig baktériumok kerülnek beléjük, azok természetesen lerakódnak a vízben is, ami akár nagyobb kárt is tehet, mint ha egyáltalán nem is lenne vízszűrőnk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra