Betiltották ezt a vírusirtót: rengeteg magyar gépén is ott fut

virus-irto-laptop
Olvasási idő kb. 3 perc

Amerikában nem lehet többé a Kaspersky által gyártott vírusirtókat eladni: Gina Raimondo kereskedelmi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a cég fölötti orosz befolyás nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az orosz szoftver telepítését azért találják kockázatosnak, mert egy vírusirtó funkciójából fakadóan nagyon sok mindenre kap felhatalmazást, ha telepítjük számítógépünkre. A Világgazdaság azt írja, a Kaspersky a lépést geopolitikai döntésként értékeli, és hangoztatja, hogy szoftverei nem járnak veszéllyel az azokat használók számára.

A bejelentéskor a kereskedelmi miniszter úgy fogalmazott: Oroszország korábban is érzékeltette, hogy képes és hajlandó is a Kasperskyhez hasonló orosz vállalatokat információgyűjtési célra felhasználni.

A vírusirtó orosz gyökereivel van bajuk az amerikaiaknak
A vírusirtó orosz gyökereivel van bajuk az amerikaiaknakSOPA Images / Getty Images Hungary

A lap szerint egy vírusirtóval az információlopástól kezdve a kritikus frissítések megakadályozásán át a kártékony program telepítéséig sok minden végrehajtható.

A Kaspersky ugyanakkor azt állítja, geopolitika áll a háttérben, nem pedig termékeik vizsgálata. Cáfolták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének vírusirtóik Amerikára nézve, és jogi lépéseket is kilátásba helyeztek annak érdekében, hogy Amerikában is tudja folytatni működését a cég.

A tilalom mellett a cég két orosz és egy brit leányvállalatát is embargó alá helyezték, így azok nem tudnak amerikai beszállítókkal együttműködni mostantól kezdve.

Az érintett vírusirtót egy darabig még meg lehet venni Amerikában

A tilalom szeptember 29-én lép életbe, amire azért van szükség, hogy a jelenleg a Kaspersky vírusirtóit használó cégeknek legyen elég ideje átállni más szoftverre. Ekkortól nem lehet már frissíteni sem a vírusirtókat. A tegnapi bejelentés után új Kaspersky-szoftvert még 30 napon át lehet venni. A kiskapukat is bezárták: nem lehet a tiltott szoftvert integráló, más márkanév alatt nyújtott programokat sem árusítani.

Az amerikai belügyminisztérium már 2017-ben megtiltotta gépen a Kaspersky-szoftverek használatát, sajtóértesülések szerint ezek segítségével kerültek a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hackereszközei az orosz kormány kezébe.

Aki a határidőt követően Kaspersky-terméket árul, az kezdetben bírságot kap majd, de a sorozatosan szabályt szegőket eljárás alá vonják a későbbiekben. A szoftvert használó magánszemélyeket nem büntetik, de azt javasolják nekik, váltsanak vírusirtót.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek