Mégis mitől lesz vegán egy sampon vagy egy tusfürdő?

GettyImages-sb10063962p-001

Napjainkban egyre szélesebb körben hódít a veganizmus, ami ma már sokkal többet jelent annál, mint hogy valaki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert. Aki igazán vegán, csak vegán termékeket használ, legyen szó ruháról, cipőről vagy akár a szépségápolásról. De vajon mit jelent a vegánság a kozmetikumok esetében?

Az utóbbi időben megszaporodtak a vegán szépségápolási termékek a boltok polcain, és egyre többen tudatosan választanak olyan termékeket, amelyek kizárólag növényi alapú összetevőket tartalmaznak.

Ezt jelenti, ha vegán terméket használsz

A különböző termékek, így a kozmetikumok is attól lesznek vegánok, hogy kizárólag olyan összetevőket, alkotóelemeket tartalmaznak, melyeknek egyike sem állati eredetű, és nem tesztelték állatokon. Vagyis a készítmény előállítása miatt egyetlen állatnak sem kellett szenvednie vagy elpusztulnia.

A vegán termékekhez nincs szükség állatáldozatra
A vegán termékekhez nincs szükség állatáldozatraPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A vegán termékek egyáltalán nincsenek hátrányban a hagyományos kozmetikumokhoz képest, hiszen a növényvilágban is számos olyan értékes hatóanyag található, melyektől egy kozmetikum hatásos és bőrbarát lehet. Nézzük, miért érdemes kiegészíteni a hajápolási rutinodat vagy a frissítő zuhanyodat vegán samponnal, hajbalzsammal vagy tusfürdővel.

Természetes eredetű összetevőkből áll

A vegán samponok és tusfürdők általában több, a haj és a bőr számára kímélő, illetve káros anyagtól mentes összetevőt tartalmaznak. Ezekben a termékekben például nincs szulfát, és olyan mesterséges vegyszerek sem, mint a parabének, a szilikonok és a ftalátok, amelyek károsíthatják a hajat, és nem mellesleg a bolygót is. 

A vegán szépségápolási termékek és tisztálkodószerek olyan természetes eredetű összetevőkből állnak, mint az illóolajok és a különféle vajkivonatok.

Miért használnak a gyártók állati eredetű termékeket?

Azt gondolhatnánk, hogy a gyártók azért használnak állati eredetű összetevőket, mert ezek hatékonyabbak lehetnek a tisztálkodásban vagy a hajápolásban, azonban erről szó sincs. Egyszerűen azért részesítik előnyben a húsdarabokat, csontokat, inakat, zsírokat és egyéb állati részeket, mert olcsóbbak, mint a növényi alapanyagok. 

A növényi alapanyag kíméletesebb

Ahogyan fentebb már kifejtettük, az, hogy valami vegán, azt jelenti, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. Fontos kiemelni, hogy még olyan állati melléktermékeket sem, mint például a méhviasz, a zselatin, a keratin, de ilyenek lehetnek a különféle tejek, a selyemprotein, vagy a színezékként használt bíbortetű, illetve a sertésből, borjúból vagy marhából kivont sztearinsavat vagy a lanolin néven is ismert gyapjúzsírt. 

Ezeket a vegán kozmetikai termékek gyártói növényi alapú összetevőkkel helyettesítik, melyekről már többször beigazolódott, hogy gyakran jobb választásnak bizonyulnak, mert kíméletesebbek a haj vagy a bőr számára.

A vásárlásnál érdemes jól odafigyelni, és alaposan tanulmányozni a termékek összetevőit, ugyanis a glicerin, a keratin és a pantenol lehet állati és növényi eredetű is. 

Segíti a hajnövekedést

Bizonyított tény, hogy az állat- és bolygóbarát vegán samponok és balzsamok kiválóan segítik a hajnövekedést. Ennek nagy valószínűséggel az lehet az oka, hogy nem tartalmaznak olyan ártalmas, sokszor egészségkárosító összetevőket, amelyek károsítják a hajat.

A vegán ugyanolyan jó, mint a hagyományos

Most, hogy már tudjuk, hogy mitől lesz vegán egy sampon, itt az ideje, hogy foglalkozzunk azzal a mítosszal, miszerint a vegán szépségápolási termékek kevésbé hatékonyak, mint a hagyományosak. 

A vegán kozmetikai és tisztálkodási termékekben nem találunk méhviaszt sem
A vegán kozmetikai és tisztálkodási termékekben nem találunk méhviaszt semskaman306 / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a vegán samponokból, balzsamokból, tusfürdőkből és samponokból gyakran kimaradnak a hagyományos társaikban megtalálható szokásos összetevők, a tapasztalat szerint mégis hatékonyabban segítségünkre lehetnek a hajmosásban, a hajápolásban és a tisztálkodásban.

Például egy szulfátmentes, kókuszolajat és ilang-ilang olajat tartalmazó vegán sampon, miközben gyengéden eltávolítja a szennyeződéseket, segít helyreállítani a haj egészséges szerkezetét.

Így jelzik, ha valami vegán

A kozmetikai termékek csomagolásán a sárga-zöld színű vegán logó vagy egy felirat jelzi a mentességet. A flakonokon, tubusokon, dobozokon feltüntetett nyuszis szimbólum arra utal, hogy a termék állatkísérletek nélkül készült. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra