Nagyon fontos választási határidő közeleg, de kevesen tudnak róla

GettyImages-1133007606
Olvasási idő kb. 3 perc

Ez a választási határidő sokak számára lényeges: személyesen már csak péntek 10 óráig lehet mozgóurnát igényelni a hétvégi szavazáshoz.

A mozgóurnás szavazásra a fogva tartottak, az egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt mozgásképtelen szavazók jogosultak, kényelmi okból senki sem kérheti, hogy elvigyék hozzá a szavazóurnát.

Vasárnap minden választópolgárnak lehetőséget biztosítanak, hogy leadhassák voksaikat a helyi és nemzetiségi önkormányzati, a polgármesteri, illetve az európai parlamenti választáson. Azok, akik nem tudnak megjelenni a szavazófülkékben, mozgóurnát igényelhetnek. 

Ez a választási határidő nemsokára lejár: kevesebb mint 24 órán át lehet már csak mozgóurnát igényelni
Ez a választási határidő nemsokára lejár: kevesebb mint 24 órán át lehet már csak mozgóurnát igényelniDonovan Reese / Getty Images Hungary

Közeledik egy lényeges választási határidő

Pusztán kényelmi ok miatt vagy munkavégzésre hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni. A mozgóurna igényléséhez kérelmet kell benyújtani, melyre elektronikus úton, személyesen, vagy kézbesítési meghatalmazott útján van még lehetőségük a választópolgároknak az alábbi határidők betartásával:

  • Online igénylés esetén

ügyfélkapus azonosítással lehet mozgóurnát igényelni, az igényt a szavazást megelőző második napjon, június 7.-én 10 óráig a Nemzeti Választási Irodához kell benyújtani. Ha erről a határidőről lemarad valaki, az június 9-én 12 óráig a helyi választási irodától kérhet mozgóurnát.  

  • Személyes igénylés esetén

a kérelem legkésőbb a szavazást megelőző második napon, június 7. 10 óráig nyújtható be a helyi választási irodához.

  • Kézbesítési meghatalmazott útján történő igénylés esetén

a szavazást megelőző második napon, június 7.-én 10 óráig a helyi választási irodához vagy a  szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújthat be igénylést.

  • Kézbesítővel történő igénylés esetén

a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be az igény a mozgóurnára. 

Kérelem postai úton már nem nyújtható be.

Nem árt óvatosnak lenni

A választópolgároknak óvatosnak kell lenniük, ha azzal hívják fel őket, hogy maradjanak otthon, mert kimegy hozzájuk a mozgóurna, ha ők ezt személyesen vagy meghatalmazott útján a hivatalos módon korábban nem kérték. A választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok ugyanis senkit nem vehetnek fel kérelem nélkül a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe - hívja fel a figyelmet az MTI.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek