Így kell szavaznod az önkormányzati választáson: megváltoztak a feltételek

GettyImages-1146417531
Olvasási idő kb. 2 perc

Máshogy kell szavazni az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében, az eltérés az átjelentkezési feltételekben mutatkozik meg.

Mutatjuk a részleteket.

Nem jelentkezhetnek át tetszőleges magyarországi településre a választópolgárok az önkormányzati választáson, csak arra a helyre, ahol harminc nappal korábban már tartózkodási helyet létesítettek – adta hírül az MTI, hozzátéve: ez az átjelenkezési feltétel nem vonatkozik az európai parlamenti (EP) választásra. Éppen ezért, ha a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol nem rendelkezik tartózkodási hellyel, akkor a megjelölt település kijelölt szavazókörében csak az EP-választáson szavazhat, az önkormányzati választáson viszont

a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékében marad.

Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson
Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választásonbizoo_n / Getty Images Hungary

Mint írták, hogy ha valaki nincs a lakóhelyén, azaz az állandó lakcímén a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek június 9-ei választásán, ha kezdeményezi, szavazhat a tartózkodási helye, vagyis az ideiglenes lakhelye szerinti jelöltekre is. Hasznos tudni azonban, hogy ezzel a lehetőséggel is csak akkor élhet, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal,

azaz február 11-éig létesítette és a választás napjáig nem is szünteti meg.

Ha a valaki a a tartózkodási helye szerinti településen szeretne szavazni, kérheti online vagy, ehhez azonban hasznos tudni, hogy a kérelmet május 31-én 16 óráig lehet benyújtani. Mint írták, a nemzetiségi választópolgárok is átjelentkezhetnek, ám ha ezt olyan helyre teszik, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor nem szavazhat a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire. Fontos, hogy átjelentkezés esetén is lehet mozgóurnát kérni akkor, ha valaki az egészségi állapota miatt nem tud elmenni szavazni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek