Így kell szavaznod az önkormányzati választáson: megváltoztak a feltételek

GettyImages-1146417531

Máshogy kell szavazni az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében, az eltérés az átjelentkezési feltételekben mutatkozik meg.

Mutatjuk a részleteket.

Nem jelentkezhetnek át tetszőleges magyarországi településre a választópolgárok az önkormányzati választáson, csak arra a helyre, ahol harminc nappal korábban már tartózkodási helyet létesítettek – adta hírül az MTI, hozzátéve: ez az átjelenkezési feltétel nem vonatkozik az európai parlamenti (EP) választásra. Éppen ezért, ha a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol nem rendelkezik tartózkodási hellyel, akkor a megjelölt település kijelölt szavazókörében csak az EP-választáson szavazhat, az önkormányzati választáson viszont

a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékében marad.

Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson
Eltérőek az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választásonbizoo_n / Getty Images Hungary

Mint írták, hogy ha valaki nincs a lakóhelyén, azaz az állandó lakcímén a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek június 9-ei választásán, ha kezdeményezi, szavazhat a tartózkodási helye, vagyis az ideiglenes lakhelye szerinti jelöltekre is. Hasznos tudni azonban, hogy ezzel a lehetőséggel is csak akkor élhet, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal,

azaz február 11-éig létesítette és a választás napjáig nem is szünteti meg.

Ha a valaki a a tartózkodási helye szerinti településen szeretne szavazni, kérheti online vagy, ehhez azonban hasznos tudni, hogy a kérelmet május 31-én 16 óráig lehet benyújtani. Mint írták, a nemzetiségi választópolgárok is átjelentkezhetnek, ám ha ezt olyan helyre teszik, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor nem szavazhat a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire. Fontos, hogy átjelentkezés esetén is lehet mozgóurnát kérni akkor, ha valaki az egészségi állapota miatt nem tud elmenni szavazni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek