Utazás foglalása közben szedhetik el a pénzed a csalók, ez a módszerük

GettyImages-860264044
Olvasási idő kb. 3 perc

A mesterséges intelligencia által generált tartalmakkal verik át a csalók az utazni vágyókat.

A Booking.com adott ki figyelmeztetést a legújabb, utazásfoglalással kapcsolatos átverés miatt. A csalás középpontjában a mesterséges intelligencia és a ChatGPT által generált tartalmak szerepelnek, hamis szállásfoglalásként csábítva az utazókat.

A csalók a mesterséges intelligencia segítségével generálnak fiktív helyszíneket és szálláshelyeket annak érdekében, hogy az utazni vágyók pénzéhez hozzáférhessenek. A foglalást követően fizetni is tudnak, szálláshoz azonban nem jutnak. 

Bár ez a kép valós, de az utazási csalók hasonló tartalmakkal verik át az embereket
Bár ez a kép valós, de az utazási csalók hasonló tartalmakkal verik át az embereket Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

Utazási ajánlatokkal trükköznek a csalók

Nem ritka, hogy a csalók a Booking és az Airbnb rendszeréhez küllemében, illetve felépítésében hasonló szálláskereső portálokat hoznak létre, ahol a szállásadók hirdethetnek. Az utazási ajánlatok ilyen esetben valósak, azonban a foglalás nem történik meg, a rendszerből az utazásokra kifizetett összeg nem jut el a hirdetések feladójához. 

"A támadók a mesterséges intelligencia segítségével indítanak olyan támadásokat, amelyek sokkal jobban utánozzák az e-maileket, mint bármi korábban" - nyilatkozta Marnie Wilking, a Booking internetes biztonságért felelős vezetője, aki szerint

az utóbbi 18 hónap során 500-900%-os növekedést figyelhettek meg ezen a területen. 

Kiemelte azt is, hogy főképp azon adathalász támadások száma ugrott meg jelentősen, amelyek során a felhasználókat pénzügyi információik megosztására próbálják rávenni hamis foglalási linkekkel.

Ezek az átverések a számítógépes technológiák fejlődésével együtt sokkal meggyőzőbbé váltak, hiszen már szinte bármelyik csaló képes a valósághoz a megszólalásig hasonló tartalmat generálni, akár képekről, akár szöveges hirdetésről legyen szó. A csalók ráadásul egyszerre több nyelven is valósághűen képesek kommunikálni az áldozatokkal. 

Az utazási csalások elkerülésére a kétfaktoros hitelesítés lehet a megoldás

Wilking azt javasolja a szállodáknak és az utazóknak is, hogy alkalmazzanak kétfaktoros hitelesítést, ami megfelelő védelmi intézkedés lehet az adathalászat és az adatlopás ellen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyobb óvatossággal kezeljék a kattintható linkeket, és ellenőrizzék több forrásból a szállások és az utazási helyszínek hitelességét. 

 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek