Nagyot zuhant a tojás ára: rég nem volt ilyen olcsó

GettyImages-884422138
Olvasási idő kb. 2 perc

Bár több élelmiszer is alaposan megdrágult az utóbbi időben, azért akadnak kivételek is: ilyen például a tojás, amely a tavalyi árszintjéhez képest most érezhetően olcsóbban kapható.

A tojás mellett a vágócsirke és a vágópulyka ára is alulmúlja a tavalyit, a csirke termelői ára 20,3 százalékkal, a pulykáé 18,9 százalékkal lett kevesebb. Ez nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban jellemző.

Így változott a csirkehús ára

A csirke feldolgozói értékesítési ára az Európai Bizottság adatai alapján átlagosan 2, 6685 euró volt kilogrammonként a 14. héten, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal alacsonyabb – írja az Agroinform

A csirkehús termelői ára 20,3 százalékkal csökkent
A csirkehús termelői ára 20,3 százalékkal csökkentKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

A magyarországi ár ugyanezt az időszakot nézve 2,4149 euró kilogrammonként, ami viszont fél százalékos drágulást mutat az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Ennek megfelelően hazánkban jelenleg

  • a csirkemellfilé kilója 1715 forintba kerül,
  • a csontos csirkemell 1164 forintba,
  • a csontos csirkecomb 865 forintba,
  • a csirkemáj szívvel 849 forintba.

Ennyivel olcsóbb a tojás 

A tojás ára látványosan csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez nemcsak a nagybani piacokon, de az üzletekben is látszik.

Rég nem volt ilyen olcsó a tojás
Rég nem volt ilyen olcsó a tojás97 / Getty Images Hungary

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásbólszármazó étkezési M+L tojás csomagolóhelyi ára darabonként 55,13 forint volt, ami 16,8 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanekkor. Az M-es dobozos tojás csomtojáagolóhelyi ára 15,9 százalékkal, az L-es dobozos tojásé 14,9 százalékkal, az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 20,7 százalékkal, az L-es tálcás tojásé pedig 17,6 százalékkal lett olcsóbb.

A nagybani piacokon is látványos az árváltozás, itt 62 és 78 forint között mozog a tojás darabonkénti ára, míg a fogyasztói piacokon 70 és 90 forint között vásárolhatjuk meg

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek