Végleg kinyírhatják a sárga csekket: senki nem megy többet postára

GettyImages-498051752
Olvasási idő kb. 2 perc

A közüzemi számlák befizetésében most jött el annak az ideje, hogy ne láss többet csekket: egy egyszerű digitális megoldás válthatja ki a papírdarabokat.

Az azonnali fizetési rendszer 2020-as megjelenése óta létezik a fizetési kérelemnek nevezett megoldás, melyet azért nem tudtak széles körben bevezetni a csekkek alternatívájaként eddig, mert nem volt minden bank képes fogadni azt – írja a Portfolio.

Néhány napon belül ugyanakkor ez megtörtént: egy olyan azonnali átutalásról van a fizetési kérelem esetében szó, amely a fizető fél jóváhagyásával jöhet csak létre. Ha azt engedélyezi a kérelem küldője, akkor a címzett át is írhatja az azon szereplő összeget, majd egy gombnyomással kiegyenlítheti azt.

Csekk miatt nem a postára mehetünk majd a jövőben: a számlafizetés mobilon lehet a mostaninál is egyszerűbb
Csekk miatt nem a postára mehetünk majd a jövőben: a számlafizetés mobilon lehet a mostaninál is egyszerűbbAzmanL / Getty Images Hungary

Azt ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank és az azonnali fizetési rendszert működtető Giro is látta, hogy igazán elterjedt akkor lehet a megoldás, ha minden bank tudja azt nyújtani: 

ez a pont jön el április elsején, amikor legalább fogadó félként minden magyar pénzintézetnek kötelező nyújtania a lehetőséget. 

Eredetileg február elseje volt a határidő, melyet két hónappal toltak ki. A szolgáltatók most feltehetően megvizsgálják a rendszer kiépítésével járó költségeiket, a bankok közt pedig versenyhelyzet alakulhat ki abban, ki tudja olcsóbban elérhetővé tenni ezt a lehetőséget. Fontos tudni, hogy ügyfélként neked nem keletkezik semmilyen extra költséged, ha nagy összeget küldesz, még akkor sem, ha természetes személyként fizetési kérelemre válaszolva indítasz tranzakciót: arra nem számítható fel extra díj.

A csoportos beszedésekkel szemben az lehet a megoldás előnye, hogy bár digitális, mégsem teljesen automatizált, az ügyfél teszi meg a végső lépést a számla befizetésére, így az, amitől sokan tartanak – hogy indokolatlan összeg kerül le a számlájukról – elkerülhető ezáltal. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek