Sokkoló számok: ennyibe kerül évente az, hogy pénzt utalsz át és veszel fel

GettyImages-1463466208
Olvasási idő kb. 2 perc

Éves szinten átlagosan 20 ezer forintod megy el neked is tranzakciós illetékre, a bankszámlákkal kapcsolatos költségeid pedg a 40 ezer forintot is meghaladják egy friss kalkuláció szerint.

11 bankszámla esetén tekintette át a 24.hu a tranzakciós illeték összegét: a Bankmonitor becsléséhez, az évi 42 ezer forintos költséghez közeli összeget állapítottak meg átlagos bankszámlával kapcsolatos éves kiadásként. Számításaikat az ügyfelek számára néhány éve automatikusan elkészítendő banki kimutatás alapján végezték el. 

Ezen belül arra voltak még kíváncsiak, vajon pontosan mennyi lehet a tranzakciós illeték, azaz a készpénzes és nem készpénzes pénzmozgások kapcsán ránk hárított összeg részesedése a teljes kiadásból.

A bankszámlával kapcsolatos költségeken belül nagy összeget jelent a tranzakciós illeték
A bankszámlával kapcsolatos költségeken belül nagy összeget jelent a tranzakciós illetékJavier Zayas Photography / Getty Images Hungary

Egyrészt arra jutottak a bankszámlák adatainak tüzetes vizsgálata során, hogy sok bank nem tünteti fel egyértelműen, hogy pontosan mennyi is a tranzakciós illeték. 

Másrészt azt is megállapították, hogy a banki költségek 40-50 százaléka tartozhat ide, vagyis akár a számlával kapcsolatos díjak felét erre fizethetjük ki.

A hírportál próbált bankoktól is érdeklődni annak érdekében, hogy teljesebb képet mutathasson a tranzakciós illetékkel kapcsolatosan, ám az általuk megkérdezett pénzintézetek egyikétől sem kapott választ a kérdésre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek