Mit vihetsz el a szállodából, és mit hagyj mindenképp ott?

GettyImages-1325134902
Olvasási idő kb. 4 perc

Nyaralás, utazás során hajlamosak vagyunk véletlenül, netán olykor szándékosan meglovasítani bizonyos tárgyakat a szállodai szobából – van, akit utólag furdal a lelkiismeret, mások szemrebbenés nélkül visznek haza egy törülközőt vagy egy szappant. De vajon ténylegesen mit szabad és mit tilos elcsenni szuvenír gyanánt egy hotelből?

A szappant ne sajnáld

A leggyakrabban meglovasított tárgyak közé tartozik a szappan; ha te is szívesen viszed haza a szállodai zuhanyzóból, jó hírünk van: senki sem fog megszólni érte. A nagy szállodaláncok gyakran szerződést kötnek a tisztálkodási szereket gyártó cégekkel, akiktől jutányos áron, nagy mennyiségben kapják a termékeket, ezért nem orrolnak meg, ha eltűnik egy-egy szappan, inkább pótolják.

Hasonló a helyzet a tusfürdőkkel, samponokkal és hajbalzsamokkal, melyeket gyakran minikiszerelésben, például apró műanyag tasakokban helyeznek ki a hotelszobákba – ezek az ún. „turistaadagok”, amik szándékosan alkalmi felhasználásra, a mindenkori vendégek számára készültek. A szállodában halomban állnak raktáron ezek a kicsiny termékcsomagok, ezért senki sem szól egyetlen rossz szót sem, ha hazaviszed őket.

A – gyakran mini kiszerelésben érkező – szappant senki sem sajnálja
A – gyakran mini kiszerelésben érkező – szappant senki sem sajnáljaondacaracola photography / Getty Images Hungary

Olykor még az is előfordul, hogy a hotel a saját nevével ellátott pipereszereket tesz ki a szobába, ezek kiváló reklámértékkel bírnak, így a tulajdonos még örül is, ha minél nagyobb számban teszik el őket a vendégek. Hasonló a helyzet a különböző apró ajándékokkal, melyek a szobához járnak bónuszként – egy-két filter tea, egy kapszula kávé, egy kis szelet csokoládé, luxusszállodák esetén akár egy behűtött üveg pezsgő (jelen cikk szerzője két zacskó Haribo gumicukrot kapott ajándékba a személyzettől egy frankfurti hotelben).

Az eldobható borotvákat és a tollakat is el szabad vinni

Az eldobható borotvák szintén a hazavihető tárgyak sorát gyarapítják, hiszen ezeket utánad úgysem használná senki, távozásod után azonnali kidobásra ítéltetnek. Sőt, amennyiben szükséged lenne egy eldobható borotvára, de nem találsz a szobában, vagy nincs elég belőlük, nyugodtan kérhetsz a személyzettől. Ugyanez a helyzet az eldobható műanyag fésűvel és a cipőkanállal, melyek szintén zsákszámra állnak rendelkezésre, és nem igazán használja őket egymás után több ember.

Nyugodtan meglovasíthatod a szálloda logójával ellátott golyóstollakat, illetve fejléces üres papírlapokat is, melyek szintén reklámcélokat szolgálnak – minél több ember látja, amint a tollal írsz, annál nagyobb körben ismerik meg a hotel nevét.

A fürdőköpeny marad!
A fürdőköpeny marad!SasinT Gallery / Getty Images Hungary

A törülközőt és az ágyneműt sose vidd haza

Léteznek dolgok, melyeket viszont szigorúan tilos hazavinned egy hotelből: ezek közé tartozik a törülköző és az ágynemű, melyekkel a tiltás ellenére meglepően sokan távoznak, egy felmérés szerint az emberek 68 százaléka vitte már haza valamelyiket. A törülközők és a párnák, paplanok, lepedők a szálloda tulajdonát képezik, és eltűnésük esetén pótolni kell őket, ami plusz anyagi kiadást jelent, emellett a személyzet dolgát is megnehezíted, ugyanis nekik folyamatosan gondoskodniuk kell róla, hogy az érkező vendégek mindig tiszta, friss és teljes ágyneművel és törülközőszettel felszerelt szobát foglalhassanak el.

Ugyanez vonatkozik a fürdőköpenyre is, melyen hiába szerepel gyakran a hotel neve, eszedbe se jusson elcsenni, legyártása és/vagy beszerzése ugyanis komoly összegeket jelenthet a szállásnak. Ha nagyon megtetszik, és mindenképp szeretnéd szuvenírként hazavinni, kérdezd meg a személyzetet, akiktől bizonyos összegért olykor vásárolhatsz egy darabot. Hasonló a helyzet a fogasok, a kávés-, teáscsészék, poharak és evőeszközök esetében – ellopásukat nem nézik jó szemmel, de a jobb nevű szállodák többségében, ahol saját, logóval ellátott evőeszközöket kínálnak, pénzért vehetsz belőlük szuvenírnek.

A poharakat szintén tilos meglovasítani
A poharakat szintén tilos meglovasítaniSellwell / Getty Images Hungary

Mondani sem kell, hogy az elektromos eszközök, például hajszárítók, hajvasalók, mobiltöltők, szobatelefonok, extra helyeken tabletek, laptopok, szintén a tiltott kategóriába tartoznak, és ellopásuk bűncselekménynek számít. A személyzet könnyen visszaköveti, melyik vendég mit vitt el, és ugyan ritkán tesznek rendőrségi feljelentést – nem akarnak bűnügyekbe, bírósági eljárásokba keveredni –, a komolyabb vagy visszaeső elkövetőket feketelistára teszik, és nem látják többé szívesen a helyen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek