Fontos változás az Unióban: a külföldi szabálysértéseket könnyebb lesz büntetni

GettyImages-1182183930
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Európai Parlament döntése alapján könnyebben lehet büntetni a külföldön szabálytalankodókat az országok közötti automatizált információcsere-rendszer segítségével.

A nemzetek és hatóságok közötti információcsere és kölcsönös segítségnyújtás az alapja annak a döntésnek, amelyet az Európai Parlament nagy többséggel szavazott meg. Az új eljárásoknak köszönhetően az elkövetők beazonosítása és a pénzbírságok behajtása is egyszerűbb lesz, szemlézte az Infostart.

Nincs többé kibúvó annak, aki külföldön szegi meg a szabályokat

A külföldön elkövetett szabályszegések egy jelentős része korábban büntetlenül maradt: a statisztikák szerint a szabálysértéses esetek mintegy 40 százaléka következmények nélkül évült el, főként azért, mert nem sikerült azonosítani az elkövetőt, vagy nem sikerült a bírságot érvényesíteni.

Az Európai Parlament határozata alapján a külföldön elkövetett szabálysértéseket könnyebben lehet bírságolni
Az Európai Parlament határozata alapján a külföldön elkövetett szabálysértéseket könnyebben lehet bírságolniS Pinter / Getty Images Hungary

Az új szabályozás felgyorsítja a hatóságok közötti kommunikációt is: egy nemzeti hatóságnak legfeljebb 2 hónapja van, hogy egy másik nemzeti hatóság megkeresésére válaszoljon. Az új szabályozás alapján pedig annak az államnak, ahol a szabálysértés megtörtént, 11 hónap áll rendelkezésre arra, hogy szabálysértési értesítést küldjön az elkövetőnek, amelyben leírják a szabálysértés helyét, időpontját, körülményeit, illetve a fellebbezés lehetőségét.

Nem csak a gyorshajtás számít

Az EU döntése meghatározza azokat a szabálysértéseket is, amelyekben a hatóságoknak információkat kell megosztaniuk egymással. A sebességtúllépésen, ittas vagy bódult állapotban vezetésen, piros lámpán való áthajtáson túl a cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása és a mások közlekedését megakadályozó vagy azt veszélyeztető parkolás elkövetőiről szóló információ is megoszthatóvá válik a nemzeti hatóságok között. A szabályozás azonban csak az egyes országok jogharmonizációja után fog az EU tagállamaiban életbe lépni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek