Fontos szigorításról döntött az EU: az energiahordozókat érinti

GettyImages-183856179
Olvasási idő kb. 3 perc

Új törvényt fogadott el az Európai Unió (EU) a fosszilis tüzelőanyagok káros kibocsátásának csökkentésére. A metánkibocsátás korlátozása 2030-tól lép érvénybe.

Ez az első olyan jogszabállyá vált uniós szabályozás Európában és világszerte, amely korlátozza az energiaszektorból származó metánkibocsátást – olvasható az Európai Unió hivatalos oldalán

Ezek az új EU-s törvény főbb szabályai

Mint azt közölték, az új szabályozás arra kötelezi az európai fosszilis gáz-, olaj- és szénipart, hogy a legszigorúbb ellenőrzési szabványok szerint mérjék, kövessék nyomon, valamint jelentsék és hitelesítsék a metánkibocsátásukat, ezek mellett tegyenek lépéseket azok csökkentésére. Továbbá az EU megköveteli a gáz-, olaj- és szénszolgáltatóitól, hogy csökkentsék a fáklyázást és a légtelenítést, kivéve, vészhelyzetben, műszaki meghibásodáskor, vagy akkor, amikor ez biztonsági okokból szükséges. Ehhez fontos tudni, hogy e folyamatok során égetik el vagy bocsátják ki az ipari vállalatok a nem kívánt metánt a légkörbe. 

Az Európai Unió által elfogadott új törvény a metánkibocsátást korlátozza
Az Európai Unió által elfogadott új törvény a metánkibocsátást korlátozzabaranozdemir / Getty Images Hungary

További intézkedések

Mivel Európa az általa fogyasztott fosszilis energia nagy részét importálja, a rendelet az importált fosszilis tüzelőanyagokból származó metánkibocsátás csökkentését is segíti majd, emellett fokozatosan szigorúbb követelményeket vezet be annak biztosítása érdekében, hogy

az exportőrök fokozatosan ugyanazokat a nyomon követési, jelentéstételi és ellenőrzési kötelezettségeket alkalmazzák, mint az uniós piaci szereplők.

Az új szabályok ugyanakkor megkövetelik a globális metánkibocsátókra vonatkozóan felügyeleti eszköz lértehozását is, amely műholdas adatokon alapuló tájékoztatást nyújt az EU-n belül vagy kívül előforduló nagy metánkibocsátású források nagyságáról, előfordulásáról és elhelyezkedéséről. Létrehoznak ezek mellett egy sürgős riasztási mechanizmust a „szuperkibocsátó” eseményekre  is, vagyis azokra az eseményekre, amelyek során a létesítmények, berendezések vagy infrastruktúra nagyon magas metánkibocsátást okoz. A mechanizmus korai figyelmeztető rendszerként fog működni a túlzott kibocsátású események észlelésére, és figyelmezteti az EU-t vagy az EU-n kívüli országot annak érdekében, hogy tegyenek lépéseket azok megállítására vagy megelőzésére. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek