Nem várta meg a KRESZ-módosítást a rendőrség: így döntött erről a járműről

GettyImages-813079014
Olvasási idő kb. 2 perc

Lépett a rendőrség az elektronikus rollerek szabályozásának ügyében, hogy legalább a baleseti statisztikákban megjelenhessenek ezek a közlekedési eszközök.

A lépésre azért volt szükség, mert a szabályok jelenleg nem tesznek különbséget a különböző elektromos rollerek és kerékpárok között. 

A KRESZ nem foglalkozott a kérdéssel, lépett a rendőrség

Mint azt az Infostart a kreszvaltozas.hu-ra hivatkozva megírta, a KRESZ módosítása már hosszú ideje napirenden van, hogy a hírekben mostanában gyakran szereplő közlekedési eszközt is szabályozni lehessen, ám ez eddig nem történt meg. A rendőrség mostani kategorizálása viszont már jó adalék ahhoz, hogy legalább statisztikát lehessen készíteni az elektromos rollerekkel történt balesetekről.

A rendőrség saját hatáskörben lépett, hogy addig is adatot gyűjtsenek, míg nem változik a KRESZ
A rendőrség saját hatáskörben lépett, hogy addig is adatot gyűjtsenek, míg nem változik a KRESZLambert And Young / Getty Images Hungary

Több új kategória is született

A rendőrség ezeket az úgynevezett mikromobilitási eszközöket a vonatkozó jogszabályok alapján a KRESZ-ben meghatározott járműkategóriák valamelyikébe sorolja be. A legtöbb jármű jelenleg a segédmotoros kerékpárok kategóriájába tartozik, de van olyan is, amely

kerékpárnak vagy motorkerékpárnak minősül.

A statisztikai célból bevezetett új járműfogalmak közé került január 1-jétől a motoros roller. Ez „legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt kizárólag állva szállításra tervezett, motoros meghajtású jármű, amelynek sebessége gázkarral vagy egyéb vezérlő eszközzel szabályozható”. Született egy másik, kis teljesítményű motoros roller kategória is, mely egy olyan motoros rollert jelöl, amelynek tömege legfeljebb 35 kg, meghajtó motorjának névleges teljesítménye maximum 1000 W, és sík úton, önerőből 25 km/óra sebességnél nem tud gyorsabban haladni. Van egy nagy teljesítményű motoros roller fogalom is, amely

olyan motoros rollereket foglal magában, amelyek nem felelnek meg a kis teljesítményű motorosaknak.

A statisztikai adatok szerint 2024. április 30-ig 117 személyi sérüléssel járó motoros rolleres baleset történt. Ezek során a jármű vezetője 96 esetben magyar, 21-nél pedig külföldi volt. 97 balesetet a vezető okozott, és 22-en ittasan közlekedtek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek