Autósok tízezrei készülhetnek: megváltoznak a rendszámok

GettyImages-1218219622
Olvasási idő kb. 3 perc

Negyvenegyezer autót érintő változás jöhet a rendszámokat illetően. A zöld rendszámok közel felét vonná vissza egy törvényjavaslat.

A nem tisztán elektromos, hibrid meghajtású autók zöld rendszámait vonnák vissza egy friss törvénymódosítási tervezet szerint. Az autótulajdonosoknak másfél év állna rendelkezésükre, hogy lecseréljék őket. 

"Már egy ideje hallani arról, hogy a kormány elvenné a plug-in hibridektől (PHEV) a zöld rendszámot és a velük járó kedvezményeket. Erről nemrég született meg a jogszabálytervezet az Építési és Közlekedési Minisztériumnál. Ha ezt elfogadják, 2024 szeptemberében az új PHEV járművek már hagyományos rendszámmal kerülhetnek forgalomba" – tájékoztat a TotalCar.

A rendszámtáblákkal együtt a kedvezmények is elvesznek
A rendszámtáblákkal együtt a kedvezmények is elvesznekMaster / Getty Images Hungary

Kevesebb lehet a zöld rendszámos autó a jövőben

Ahogy azt a napokban a Díványon is megírtuk, közel százezer autó közlekedik a magyar utakon zöld rendszámmal jelenleg. Ezek közül nem mind személygépkocsi, 172-vel nőtt a tisztán elektromos tehergépkocsik száma is az elmúlt hónap során, s egyre több a motor is. Az autóbuszok és vontatók mennyisége változatlan hetek óta, ahogy hidrogén üzemű járműből is mindössze egy autóbusz és 6 személygépkocsi szerepel a nyilvántartásban. 

Másfél évet adnának a rendszámok cseréjére

Hamarosan azonban drasztikusan lecsökkenhet a zöld  rendszámos gépjárművek aránya. A törvénymódosítási javaslat ugyanis szeptembertől csak a tisztán elektromos meghajtású gépkocsik regisztrációjakor engedélyezné ezt a rendszámtáblát. Azoknak a gépjármű tulajdonosoknak pedig, akik plug-in hibrid autót vezetnek, kötelező lesz lecserélni a táblákat, várhatóan a kötelező műszaki átvizsgálással egy időben. 

A tervezet szerint az 5N vagy 5P környezetvédelmi kategóriába sorolt járműveket érinti a rendszámtáblák cseréje. Ez a jelenleg az ilyen táblákkal ellátott személygépkocsik 40 százalékát, 41 000 darabot érintene.

A zöld rendszámmal együtt azonban a külső töltésű hibrid autók elveszítenék az azzal járó kedvezményeket is, mint a néhány városban még elérhető ingyenes parkolást, a regisztrációs adót, a teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében pedig a cégautóadót is. Adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a későbbiekben a tulajdonosoknak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek