Rákkeltő anyagot találtak több gabonapehelyben

GettyImages-83490294

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által lehetséges rákkeltőnek minősített növényifehérje-származékot, valamint a gyártási folyamatban részt vevő gépekhez használt kenőanyagot, illetve rovarölő szert is találtak német fogyasztóvédők egy vizsgálat során több kukorica- és gabonapehelyben.

A teszten csaknem ötven tönkölyből, kölesből, hajdinából és kukoricából készült reggelizőpelyhez minősítettek, melyekben a vizsgálat során többféle aggályos szennyező anyagot is találtak. A 48 vizsgált termékből végül 23 kapott kiváló minősítést - számolt be közösségi oldalán a Rizikometer.

„Rendkívül veszélyes” anyagokat eszünk

A tesztelt élelmiszerek minőségét rontó, egészségre káros anyagok között volt az akrilamid, ami egy növényi fehérje magas hőfokon történő pörkölés során keletkező építőeleméből (aszparagin) és természetes cukrokból áll, valamint a glifozát nevű növényvédő szer, továbbá különféle ásványolaj-származékok, melyek vélhetően a gyártás során kerültek az élelmiszerekbe a gépekről.

A tesztelt élelmiszerek mintegy felében rákkeltő anyagokat találtak
A tesztelt élelmiszerek mintegy felében rákkeltő anyagokat találtakCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

De több termékben találták „rendkívül veszélyes” rovarölőszer-maradékot is, amely idegméregként hat, és veszélyezteti a méheket is. 

Mindemellett indokolatlanul magas volt a sótartalma több gabonapehelynek is, továbbá a termékek cukortartalma is igen eltérő képet mutatott attól függően, hogy az élelmiszerben csak a gabonából származó természetes cukor vagy hozzáadott cukor is volt.

A kiváló minősítést kapott termékek között volt a dmBio tönkölypehely és a Rossmann enerBio kukorica- és tönkölypehely, de megbukott a teszten például a Nestlé Fitness natúr gabonapehely és a Schär kukoricapehely.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyáltalán nincsenek jó hatással az egészségünkre. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen ételeket érdemes kiiktatni az étrendedből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek