Érdekes bizonyítékot találtak, hogy az öregedés részben visszafordítható

GettyImages-1403693776

A stressz és az ősz haj közötti összefüggést régóta vitatják, de egy új tanulmány bizonyítja, hogy a stressz valóban hatással lehet az emberek hajszálainak színére. A kutatók még azt is megállapították, hogy az ember haja vissza tud térni az eredeti árnyalatához, ha megszűnik a stressz az életében.

Az emberi haj őszülésének, valamint annak visszafordításának mennyiségi feltérképezése az élethez kapcsolódó stresszel összefüggésben – ez a címe annak a tanulmánynak, ami legfrissebben azt igazolja, hogy ha kicsit kiszakadunk a stresszből, például elmegyünk nyaralni, akkor kisvártatva felfedezhetünk félig megőszült hajszálakat a fejünkön.

Az ősz haj kialakulásának oka

„Adataink egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az emberi öregedés nem egy lineáris, rögzített biológiai folyamat, hanem – legalábbis részben – megállítható vagy akár átmenetileg vissza is fordítható” – magyarázta Martin Picard, a Columbia Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője a Science Daily című tudományos lapban.

Örökletes tényezők, betegségek, vitaminhiány, életmód. Pár alapvető dolog, ami közrejátszik a hajszálakban található melanin termelésénél
Örökletes tényezők, betegségek, vitaminhiány, életmód. Pár alapvető dolog, ami közrejátszik a hajszálakban található melanin termelésénélBarks_japan / Getty Images Hungary

A hatások azonban általában átmenetiek, csak egy bizonyos korosztályon belül fordulnak elő, és csak néhány hajszálat érintenek a fejen.

A szakértő elmondta, hogy a haj rögzíti az ember „biológiai történetét”, amíg még a bőr alatt tüszőstádiumban van, a stresszhormonok és más tényezők hatással lehetnek rá. „Amint a hajszálak kinőnek a fejbőrből, megkeményednek, és tartósan stabil formába kristályosítják ezeket a kitettségeket” – tette hozzá. Más szóval, ha a haj egyszer kinőtt a fejbőrből, nem tudja megváltoztatni a színét. Csak a gyökérnél lévő új növekedés változhat.

A kutatás részletei – visszaforduló őszülés

A kutatás kis létszámú volt, mindössze 14 önkéntes vett részt benne. A résztvevők kora 9 és 65 év között volt, és egyikük sem használt festéket vagy bármilyen kémiai kezelést hajuk színének megváltoztatására. Mindenki naplóban vezette az éppen aktuális stressz-szintjét. Az eredmények kimutatták a stressz és az ősz hajszálak közötti összefüggést, azonban néhány esetben a haj színe visszaváltozott a stresszt megszűntével.

Egy konkrét eset is igazolta a feltevést: az egyik önkéntes a nyaralás során visszanyerte öt ősz hajszálának az eredeti sötét színét. Ezen túl pedig 14 önkéntesből 10-nél figyeltek meg olyan helyzeteket, amikor a haj a felső szegmensben fehér volt, de a fejbőr felől újra sötétebb lett. Vagyis „repigmentációt” tapasztaltak. 

A kutatók persze mélyebben is vizsgálták az eseteteket, nem csak szemrevételezéssel. Több ezer fehérje szintjét követték figyelemmel a hajszálakban, mérték a változásukat. Amikor a haj megőszült, 300 fehérje változását is megfigyelték, ami valószínűleg a mitokondriumokban bekövetkező, stresszt okozó változások eredménye. „A mitokondriumok tulajdonképpen olyanok, mint a sejt belsejében lévő kis antennák, amelyek számos különböző jelre reagálnak, beleértve a pszichológiai stresszt is” – magyarázta a kutatást vezető szakember.

Az őszülés és a stressz

A stressz az emberek számára egy túlélési módszer, mivel segít elkerülni a veszélyt. A stressz velejárója a sejtek gyorsabb öregedése. Sajnos a stressz megszüntetése még így sem teljes garancia arra, hogy a haj visszanyeri eredeti színét. Fokozottan érvényes ez a középkorúakra.

Ha a haj a biológiai kor és más tényezők miatt egyszer eléri az őszülés küszöbét, akkor megmarad szürkének. Egy 70 éves ember, akinek már évek óta őszül a haja, nem tud már eredeti hajszínének megfelelő hajkoronát növeszteni, még akkor sem, ha csökkenti a stresszt az életében. Ugyanakkor egy 10 éves gyermek életében a fokozott stressz sem billenti át a haját az őszülési küszöb fölé.

A jó hír az, hogy a sejtjeink idő előtti öregedésének megakadályozására van már néhány bizonyított módszer. A mértékletes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a jó közérzetet generáló aktivitás, tevékenységek mind-mind elősegíthetik a pozitív hormonok felszabadulását, és a jobban működő mitokondriumok működését, amitől a testünk úgy érzi, hogy még végtelen energiája van.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra