Több százezres eltérés a nyugdíjak között: így oszlik el a pénz az országban

GettyImages-1169136125

Óriási eltérések vannak a nyugdíjak között az országban a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint: százezres különbséget találunk a legmagasabb és a legalacsonyabb nyugdíj közt.

A nyugdíjösszegek közt területi alapon elemezték a legutóbb: ez alapján Budapesten a XII. kerületben volt a legmagasabb, 315 850 Ft ez a juttatás, a dél-alföldi régióban viszont 180 ezer forintot sem érte el a nyugdíjak átlaga, írja az Üzletem.

A férfiak többet kapnak

Az országos átlag a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők esetében a 2024 januárjában készült felmérések alapján 211 819 forint volt a nyugdíjemelést követően.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forint, a férfiak ellátás több mint 36 ezer forinttal magasabb a nőkénél a hosszabb szolgálati idő és a magasabb kereset miatt.

Az átlagnál valamivel nagyobb összeget folyósítottak Fejér vármegyében, Pest vármegyében, Komárom-Esztergom vármegyében, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Óriási eltérések a nyugdíjakban országosan
Óriási eltérések a nyugdíjakban országosanmanassanant pamai / Getty Images Hungary

Budapest mellett Pest vármegye néhány járásában, továbbá a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot a nyugdíjellátás. Három vármegyében azonban a 207 ezer forintot sem tudja meghaladni a nyugdíjak átlaga. Budapest teljesített a legjobban, itt 275 667 forint volt az átlag nyugellátás összege, a legalacsonyabb pedig a 2013-ban újonnan létrehozott Kisteleki járásban (Csongrád-Csanád vármegye) volt: 137 560 forint.

A Dívány korábban összegyűjtött néhány olyan praktikát, amivel megnövelhetjük a nyugellátás összegét. Ezek az alábbiak:

Magánnyugdíjpénztárak hozamai: országos növekedés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint magánnyugdíjpénztárak tavaly 21,2 százalékos nettó átlaghozamot értek el az első három hónap eredményei alapján. Ez a tendencia pedig folytatódik idén is: a magánnyugdíjpénztárak hozama túlszárnyalta az év végén mért inflációs mutatót – derül ki a Bank360 beszámolójából.

A nyugdíjak újraszámolása

A 2024-es szorzószámok megjelenése után bizonyos esetekben magasabb nyugdíjat eredményezhet az ismételt megállapítás – már azoknál, akik jogosultak erre. Ez a lehetőség azok előtt nyitott, akik dolgoztak nyugellátás mellett. Aki a korhatár előtti ellátás ideje alatt keresőtevékenységet végzett, szolgálati időt szerzett. Ha ebből összejött összesen 365 nap, a nyugdíjkorhatár elérésétől lehet kérni az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek