Ha vállalod ezt a kockázatot, sokkal magasabb lehet a nyugdíjad

GettyImages-996990764
Olvasási idő kb. 2 perc

Akár kétszámjegyű pluszt is elkönyvelhettek már azok a nyugdíjpénztári tagok, akik az elmúlt hónapokban a kockázatosabb befektetések mellett döntöttek.

Kiugróan jól teljesítettek tavaly a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak,  a lendület pedig az idén sem állt meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint az intézmények tavaly 21,2 százalékos nettó átlaghozamot értek el az első három hónap eredményei alapján. 

A jegybank és a nyugdíjpénztárak által közölt adatok szerint idén is folytatódott a tavalyi tendencia, a magánnyugdíjpénztárak hozama túlszárnyalta az év végén mért inflációs mutatót – derül ki a Bank360 beszámolójából

Tavaly és idén is megérte kockáztatni a magánnyugdíjpénztáraknál
Tavaly és idén is megérte kockáztatni a magánnyugdíjpénztáraknálJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Jól jártak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok

A tavalyi átlaghozam 25 éves csúcsnak számított a területen, és szinte minden alap kétszámjegyű pluszban zárt, a lendület ráadásul idén sem tört meg. A tavalyi eredményekkel ellentétben azonban idén a kockázatosabb befektetések bizonyultak kiemelkedően jövedelmezőnek. 

Főként azok az önkéntes nyugdíjpénztári tagok jártak jól az elmúlt három hónap során, akik vállalták a kockázatot.

A  legnagyobb mértékben a legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési alapok árfolyama emelkedett, közülük három, az Allianz Kockázatvállaló, az Alfa Mega Trend és az OTP Dinamikus is 10 százalék fölötti pluszban járt március végén. Ezek az alapok a legmagasabb részvénykitettségűek között vannak, 80-90 százalékos arányban is lehet bennük kockázatos eszköz, de a többi növekedési alap is bőven az infláció fölötti árfolyam-emelkedést ért el. Az év első három hónapjában a 4-7 százalékos hozam volt a legjellemzőbb. 

A magánnyugdíjpénztáraknál is a bátrabbak jártak jól

Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan a magánnyugdíjpénztárak esetében is a legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, 2,7-5,1 százalék között. A közepes kockázatú, kiegyensúlyozott alapok szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, mindössze egyetlen, klasszikus alap került mínuszba. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek