Magasabb nyugdíjat is kaphatsz, ha kéred az újraszámítását

GettyImages-922562154
Olvasási idő kb. 2 perc

Azok kérhetik a nyugdíjuk újraszámítását, akik a korhatár előtt már ellátásban részesültek, amely a nyugdíjkorhatárt elérve öregségi ellátássá vált.

A 2024-es szorzószámok megjelenése után bizonyos esetekben magasabb nyugdíjat eredményezhet az ismételt megállapítás – már azoknál, akik jogosultak erre. Ez a lehetőség azok előtt nyitott, akik dolgoztak nyugellátás mellett.

2012 előtt ugyanis különféle jogcímeken lehetett a nyugdíjkorhatár elérése előtt öregségi nyugdíjhoz jutni, például hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjhoz, vagy hivatásos szolgálati jogviszony alapján szolgálati nyugdíjhoz. Ezek az ellátások aztán később – a szabályok módosulása miatt – korhatár előtti ellátássá váltak, majd a nyugdíjkorhatár elérésekor változatlan összegben folyósították ezeket, mint öregségi nyugdíjat.

Érdemes lehet újraszámítást kérnie azoknak a nyugdíjasoknak, aki jogosultak erre
Érdemes lehet újraszámítást kérnie azoknak a nyugdíjasoknak, aki jogosultak erreWestend61 / Getty Images Hungary

Aki a korhatár előtti ellátás ideje alatt keresőtevékenységet végzett, szolgálati időt szerzett. Ha ebből összejött összesen 365 nap, a nyugdíjkorhatár elérésétől lehet kérni az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását.

Amennyiben az ismételten megállapított ellátás összege magasabb, mint a korábbié, nemcsak ezt kezdik el folyósítani, de hat hónapra visszamenőlegesen jár a különbözet is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek