Sokan nem tudják, hogy több nyugdíjat kaphatnak, ha ezeknek a feltételeknek megfelelnek

GettyImages-1012479328
Olvasási idő kb. 2 perc

Azok az idősek, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 120 ezer forintot, jogosultak lehetnek az ellátás méltányosságból történő emelésére.

A Pénzcentrum beszámolója szerint azok részesülhetnek a 3-8 ezer forint közötti emelésben, akik:

  • nyugellátásban részesülnek, és az öregségi nyugdíjkorhatárnál idősebbek;
  • megváltozott munkaképességű özvegyi nyugdíjasok;
  • özvegyi nyugdíjasok, ha fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodnak;
  • árvaellátásban részesülő személyek.

Az emelés azoknak járhat, akiknek nyugdíja és más rendszeres pénzjuttatása összesen nem haladja meg a 120 ezer forintot – derül ki a Magyar Államkincstár tájékoztatásából. Az összeghatár egészen 2023-ig 90 ezer forint volt. Az igényléshez a „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű űrlapot kell beadni.

Azok jogosultak az emelésre, akiknek nagyon alacsony a nyugdíjuk
Azok jogosultak az emelésre, akiknek nagyon alacsony a nyugdíjuksvetikd / Getty Images Hungary

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023-ban 423 ezer ember kapott 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjat, egy évvel korábban, 2022-ben ez a szám még 806 ezer volt.

Az emelésben nem részesülhet az, akinél a nyugdíj megállapítása (vagy a méltányossági nyugdíjemelés) óta még nem telt el 3 év. Azok sem kaphatnak pluszpénzt, akik bentlakásos intézményben vagy javítóintézetben élnek, akik otthont nyújtó ellátásban részesülnek, illetve azok, akik előzetes letartóztatásban vannak, vagy szabadságvesztésüket töltik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek