Kiadhatta privát Messenger-üzeneteidet a Facebook

GettyImages-512015968

Az X-en terjedő dokumentum szerint a Netflix hozzáférhetett a felhasználók privát Messenger-üzeneteihez.

Bár a Meta témában közzétett közleménye szerint ez az iparág mindennapos sajátossága, a felhasználók világszerte aggódnak. 

Több poszt foglalkozik az X-en a Facebook üzleti gyakorlatával, mióta nyilvánosságra került egy bírósági dokumentum, amely alapján gyanítható, hogy a Meta felhasználói adatokat adott át a Netflixnek. A bejegyzések írói egy olyan perre hivatkozva állítják mindezt, amit a közösségi média felhasználók egy csoportja indított a cég adatvédelmi gyakorlata miatt. 

Nem ez az első eset, hogy gond van a Messengeren küldött üzenetekkel

A dokumentum azt állítja, a Netflix és a Facebook között különleges kapcsolat volt: a Meta a Facebook Watch nevű szolgáltatásának fejlesztését is visszafogta annak érdekében, hogy egyik legnagyobb hirdetőjének, a Netflixnek előnyt biztosítson. Emellett engedélyezte, hogy a streaming szolgáltató hozzáférhessen a Meta Inbox nevű API-jához, így szolgáltatva ki a cégnek a felhasználók privát üzeneteihez való hozzáférést.

A Meta közleményben cáfolta, hogy lehetővé tette volna, hogy a Netflix a felhasználóik üzeneteit olvashassa. Andy Stone, a Meta kommunikációs igazgatója szintén az X-en reagált az üggyel kapcsolatban, mint írta, pusztán annyi történt, hogy a felhasználók közvetlenül a Netfilx alkalmazásából tudtak üzenetet küldeni az ismerőseiknek arról, hogy épp mit néznek. Stone szerint az ilyen megállapodások mindennaposak az iparágban.

A TechCrunch elemzésében emlékezteti olvasóit, hogy már 2018-ban is történt hasonló eset: akkor a New York Times számolt be arról, hogy a Netflix és a Spotify is hozzáférhet a felhasználók Messenger üzeneteihez. A Meta akkor szintén cáfolta ezt, és ugyanazzal magyarázta a hozzáférést, mint most. Az informatikai szakportál szerint különösen aggályos, hogy 2023 decemberéig a Messengerben nem volt alapvető a végpontok közötti titkosítás sem, ami lehetetlenné tette volna, hogy egy harmadik fél belelásson a felhasználók üzeneteibe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek