Kiadták a riasztást: jégeső és erős szél zavarhatja meg a majálist

GettyImages-522067432

Májusban is folytatódik a változékony időjárás, szerdára, majd a hét további részére több megyére is riasztást adtak ki.

Helyenként esős időjárás köszönt ránk május elején, így érdemes tervezni a majálist a HungaroMet jelentése alapján.

Zivatarok és jégeső zavarhatja meg május elsejét

Május elsején a délelőtti, kora délutáni órákban az ország nagy részén még napos idő várható 24-25 fokos meleggel, a délutáni órákban azonban az ország délnyugati részén már zápor, zivatar, sőt jégeső is kialakulhat. Csütörtöktől a hét vége felé közeledve aztán egyre növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Jégesőt hozhat a május elsejei időjárás
Jégesőt hozhat a május elsejei időjárásRosmarie Wirz / Getty Images Hungary

Három megyére adtak ki riasztást

Szerdára első fokú figyelmeztetést adtak ki Somogy vármegyére, Vas vármegyére és Zala vármegyére is. Mindhárom vármegyében magas a zivatar kialakulásának kockázata, veszélyforrást jelenthet a villámlás, a szélerő megnövekedése és a jégeső kialakulása, apró szemű jéggel. Ezt követően kisebb lehűlés lesz az országban, ami május közepéig is kitarthat 20 fokos maximum hőmérséklettel. A hónap végére az erre az időszakra jellemző átlagos időjárás várható 25-26 fok körüli maximum hőmérséklettel.

Fájhat a fejünk az időjárás miatt

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a holnapi napon fronthatás nem várható, de a változékony időjárás a következő időszakban is megterhelheti szervezetünket, ami különféle panaszokat okozhat. Ide tartozik a gyakrabban jelentkező vérnyomás-ingadozás, az erősödő ízületi fájdalmak, illetve akár gyulladásos folyamatok is kialakulhatnak. Emellett a műtéti hegek, korábbi csonttörések nyomai is fájdalmassá válhatnak.

A fejfájósak, migrénnel küzdők többsége várhatóan megérzi majd a frontot, erősödő tünetek jelentkezhetnek náluk.

Azoknak is jobban kell vigyázniuk, akik szédüléssel, bizonytalansággal reagálnak a hőingadozásra, mivel ezek a panaszok is gyakrabban jelentkezhetnek. Emellett látásromlást és fáradékonyságot is tapasztalhatnak a frontérzékenyek. Érdemes tehát az elkövetkező napokban pihentetni szervezetünket, és az esőkabátot is előkészíthetjük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek