Néha hirtelen szédülni kezdesz? Ez a furcsa ok is állhat a háttérben

GettyImages-627525062
Olvasási idő kb. 5 perc

A szédülés hátterében súlyos betegség is állhat, bizonyos esetekben erősen javasolt orvosi kivizsgálásra menni.

A szédülés többnyire ártatlan jelenség, de egyes esetekben súlyos betegségre is utalhat, aminek tisztázása miatt fontos lehet a neurológiai kivizsgálás.

A szédülés lehet a belső fül gyulladásának tünete is, amely gyakran egy középfülgyulladás után alakul ki. Felmerülhet okként a belső fület érintő Meniére-betegség is, amely olyan időszakos tüneteket is okozhat, mint a fülcsengés, esetleg átmeneti hallásvesztés, de akár nyilvánvaló okok, például a fejet ért trauma és természetesen további betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, ezért ha tartósan fennáll, szükséges lehet a neurológiai kivizsgálás.

Hirtelen szédülni kezdtél? Itt vannak a valószínű okok

A legtöbben tapasztaltunk már hirtelen, látszólag minden ok nélkül érkező szédülést. Néha csak múló pillanatokra jelentkezik, máskor olyan érzés lehet, mintha elájulnál. De mi is van valójában e hirtelen, súlytalan érzés mögött? Miért fordul elő akár naponta többször is?

A szédülésnek számos oka lehet.

A szédülés érzését többféle ok is kiválthatja – magyarázza Gregg Fonarow, az Ahmanson-University of California egyik igazgatója. „Leginkább akkor fordulhat elő, ha adódnak olyan körülmények, amelyek korlátozzák az agy véráramlását, de akár egészen más okok miatt is bekövetkezhet” – mondja.

A szédülés okai közé tartozik a kiszáradás, a túlzott hőhatás, a hosszan tartó állás, a túlzott fizikai erőfeszítés, a túl gyors felállás, a nagyon lassú vagy nagyon gyors szívverés, a gyógyszerek által okozott alacsony vérnyomás vagy az autonóm idegrendszer rendellenességei.

Dr. Fonarow hozzáteszi: „A szívbillentyű-betegség, mint az aortaszűkület, szédülést is okozhat. De ilyen lehet a szorongás és a hiperventiláció is. És a legsúlyosabb esetben a szédülés szívroham vagy szélütés jele lehet, de csakis más tünetekkel együtt” – figyelmeztet.

Az American Heart Association szerint a mellkasi kellemetlen érzés és a légszomj klasszikus tünetei mellett a szívroham egyik lehetséges, bár talán meglepő jele a szédülés.

Számos oka lehet
Számos oka lehetMaxRiesgo / Getty Images Hungary

Hogy lehetséges ez? Szívroham akkor fordulhat elő, ha a szívizomba vért szállító artériák idővel beszűkülnek a plakk felhalmozódása miatt – ezt az állapotot érelmeszesedésnek nevezik. Az artériák annyira beszűkülhetnek a plakklerakódásoktól, hogy a véráramlás csökken, vagy akár le is áll.

Ugyanilyen veszélyes állapot, hogy a plakkdarabok letörhetnek, és az artériákba szorulhatnak, teljesen elzárva a véráramlást. Az érintett artériától függően szívrohamot kaphat. A zuhanó véráramlás mind a szívet, mind a többi szervet kiéhezteti a szükséges oxigéntől, és ez szédülést okozhat.

Fülprobléma: egy újabb lehetséges tettes

A belső fül problémái furcsa érzéseket okozhatnak, de a szédülés helyett az érzések gyakrabban a súlytalanság érzését jelentik. Azonban előfordulhat, hogy orvos segítsége nélkül nehéz különbséget tenni a súlytalanság és a szédülés között.

"A szédülést meg kell különböztetni ettől a hasonló állapottól, amely befolyásolja az egyensúlyt, és az az érzésünk közben, hogy az egyén vagy épp a környezete forog"

- mondja Dr. Fonarow.

Vajon miért szédülsz?
Vajon miért szédülsz?Kristopher_K / Getty Images Hungary

Az úgynevezett jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés az apró kalciumrészecskék szabálytalan összetapadásának eredménye a fül mélyén. Általában ezek a részecskék megmondják az agynak, hogy milyen irányba mozgassa a fejet. De ha egyenetlenül oszlanak el, túlzottan stimulálhatják az idegrendszert, és elhitetik az aggyal, hogy a fej megmozdult, holott nem. A jó hír: könnyen diagnosztizálható és kezelhető fejgyakorlatok sorozatával, amelyek segíthetnek a részecskék újraelosztásában.

Cukorbetegség: Egy másik meglepő kiváltó tényező

Ha valaki cukorbeteg, fontos, hogy figyelje a szédülés jeleit. Az Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete szerint ezek a hipoglikémia jellemzői, amikor a vércukorszint túl alacsonyra, 70 mg/dl alá esik. A hipoglikémia leggyakoribb okai az étkezés kihagyása, az inzulin hibás adagolása és akár a túlzott testmozgás.

Ám bizonyos körülmények között bárki tapasztalhat alacsony vércukorszintet. Egyes gyógyszerek kiválthatják a vércukorszint csökkenését, akárcsak a túlzott alkoholfogyasztás.

Ha a vércukorszint túl alacsonyra esik, az adrenalinszint gyors emelkedése indul meg. Ez viszont számos figyelmeztető jelet válthat ki, beleértve a remegést, izzadást, fejfájást, ingerlékenységet és igen, szédülést.

A szakértők szerint a gyógymód gyorsan elfogyasztani egy kis adag magas cukortartalmú italt, például gyümölcslevet, vagy egy darab édességet, esetleg glükóztablettát. Ez javítja a vércukorszintet és enyhíti a szédülést.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek