Mostantól már ezek is hungarikumnak számítanak - új értékekkel bővült a gyűjtemény

piros csipos chili paprika
Olvasási idő kb. 2 perc

Új hungarikumokkal bővült a magyarság csúcsteljesítményeit magába foglaló gyűjtemény. A lista a sűrített paradicsommal, a kocsival és a szaloncukorral bővült.

A magyarság értékeit összegző, rendszerező portfólió a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény megszületése óta folyamatosan bővül. A széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetések eredményeként 2012-től immár 89 hungarikumot tartalmaz a Hungarikumok Gyűjteménye, amely idén három új magyar kiválósággal bővült.

Hungarikum lett a kocsi is

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat – mondta Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülésén, ahol három elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A szaloncukor is bekerült a magyar hungarikumok sorába
A szaloncukor is bekerült a magyar hungarikumok sorába

Az előbbibe bekerült a kocsi, amely már 500 éve segíti a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikum lett továbbá a szaloncukor is, amely a 19. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. Emellett a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom is bekerült a hungarikumok közé. A termék világszerte ismert, és sajátosságát, egyediségét emeli, hogy kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba pedig felvették a pápai sonkát, amely a pápai húsipar híres terméke, és mára szintén világhírnévre tett szert.

Az értéktár sorait gazdagítja továbbá és a déli harangszó is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

Voltak nehéz időszakai is a magyar konyhának. Ha érdekel, hogyan oldották meg az alapanyaghiánnyal sújtott hazánkban a közétkeztetést, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek