Mi történik, ha elromlik a lift, miközben benne vagy? Ne a fulladástól félj!

GettyImages-87391336

A lépcsőzés egészséges, és fitté tesz, de azért valljuk be, ha van lift, legtöbbször azzal megyünk. Az sem riaszt el, hogy a jellemzően öreg gépek gyakran félelmetes zúgás, hörgés kíséretében akár meg is állhatnak két emelet között félúton, vagy az ajtajuk ragad be hetekre.

Soha nem fogom elfelejteni a kilencemeletes kollégium két liftjét. Hiába kapott az egyik modern hívógombot, pont olyan megbízhatatlan volt, mint a régebbi típusú. Az még hagyján, hogy nem jött, ha hívtuk, vagy csak villogott egész nap, esetleg az ajtaja rendetlenkedett. Az is rendben volt, ha aznap egyáltalán meg se moccant. Na de amikor megállt az aknában valahol félúton, mert a harmadik emelet után jutott eszébe, hogy ő tulajdonképpen túlterhelt (két kollégistával, ismerve a menzai körülményeket ez elég valószínűtlen). Vagy amikor úgy kellett kimásznunk belőle, mert csak az emelet háromnegyedéig jutott, mi pedig örültünk, hogy egyáltalán kijutottunk… azóta inkább lépcsőzök.

Az biztos, hogy a két öreg lift szép kondit biztosított nekünk, és maximum némi liftfóbiával, de túléltük a kilengéseit. Ám ami az angliai Portsmouth-ban történt idén nyáron, az valóban megvisel egy felnőttet is. A 27 éves, ügyvédsegédként dolgozó Azizul Rayhan a Victory Business Centre üzletház liftjében rekedt, és hiába jelzett, senki sem sietett a segítségére. Nyomkodhatta a gombokat, a lift nem mozdult, kezelő nem jelentkezett, segítség nem érkezett. A férfi az egész éjszakát a liftbe zárva töltötte, attól rettegve, hogy bármelyik pillanatban lezuhanhat, vagy megfullad oxigén hiányában. Másnap reggel, miután végre valaki észrevette a bajt, és biztonságban lehozta a liftet, már megvolt a baj: Azizul Rayhan azóta is retteg a bezárt helyektől, nemcsak liftbe nem hajlandó szállni, de a londoni metrót sem tudja használni. Ráadásul vigaszként csak egy 25 fontos ajándékutalványt kapott a liftben töltött éjszaka megpróbáltatásaiért cserébe.

Ha elromlik a lift, próbáld megőrizni a nyugalmad
Ha elromlik a lift, próbáld megőrizni a nyugalmadViktorcvetkovic / Getty Images Hungary

A legrosszabb fajta halál

Lehet ezt fokozni? Hát persze. A kínai Hszianban egy nő holttestére bukkantak abban a liftben, amit egy hónappal korábban karbantartás miatt használaton kívül helyeztek. A szerelőket annak idején azért hívták ki, mert meghibásodott a lift. A két szakember anélkül áramtalanította és hagyta úgy a felvonót, hogy belenéztek volna, egyáltalán üres-e. Nem volt az. A házban lakó 43 éves nő hiába kiabált segítségért, próbált kiszabadulni ‒ erről a kaparásnyomok árulkodtak ‒, nem járt sikerrel. Csak a holttestére találtak rá, amikor a tavaszi szünet után hozzáláttak, hogy kinyissák és megjavítsák az elromlott készüléket. 

Kína sajnos élen jár a liftbalesetek gyakorisága tekintetében, tulajdonképpen folyamatosan történnek balesetek. Egyre több a magas épület, ahová csak felvonóval lehet közlekedni, ám a biztonságra nem ügyelnek megfelelően, az elöregedő lifteket nem javítják, miközben azok a tömegek miatt állandóan jelentős terhelés alatt állnak. 

Mégis mi történik veled, ha elromlik a lift?

Vegyük sorra, miért is félünk ennyire attól, hogy bent ragadunk. A nyilvánvaló akadályoztatáson túl elsősorban a fulladástól rettegünk. Ez az elsődleges félelmünk bezártság esetén, pedig a felvonók jó szellőzése garantálja, hogy elegendő oxigénhez jussunk. Leszakadni sem fogunk, mivel a megfelelően megépített lifteket ellátták tartalékhuzalokkal, fékező mechanizmusokkal, tartalékgenerátorokkal (áramszünet esetére). Így tehát ne azon gondolkodjunk, fel kell-e ugrani a padlóról a zuhanás előtti pillanatban ‒ semmi értelme ‒, hanem azon, hogyan maradhatunk nyugodtak. Azok ugyanis, akik pánikba esnek, mindenáron ki akarnak jutni a fülkéből, ezzel pedig kockára teszik a testi épségüket. Az ajtó feszegetése, a kimászás megkísérlése valóban zuhanással végződhet. A filmekben látott ügyeskedés is csak veszélybe sodor. Még ha ki is tudod nyitni a felvonó tetőaknáját, kimászni oda életveszélyes. 

Mitől függ, kiszabadítanak-e a liftből?

Ha munkaidőben használjuk a felvonót, és benne ragadunk, akkor nagy valószínűséggel képesek leszünk órákon belül segítséget kérni. Ám ha este, vagy hajnalban mennénk valahová, akkor már nem feltétlenül. Az ugyanis, hogy az elromló lift miatt van-e szolgálatban valaki, kijön-e a szerelő, a társasház szerződésétől függ. Az éjszakai kiszállás és az ügyelet feláras tétel, aminek igénybe vételéhez új szerződést kell kötni. Emiatt történhetett meg, hogy egy cukorbetegség miatt lábát elvesztő, elektromos székkel közlekedő győri férfi késő éjjel nem tudott felmenni a saját, emeleti lakásába. A lift elromlott, s hiába panaszkodott, nem kapott segítséget a fenti okokra hivatkozva. Így az alagsorban aludt, pedig szüksége lett volna az inzulininjekciójára. A Kisalföld cikke szerint Magyarországon közel ötvenezer felvonót és mozgólépcsőt tartanak nyilván, s ezeknek ötöde javításra, cserére szorulna. Csakhogy kevés a szakember, így sokáig tart, mire egy-egy munkára sor kerül.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra