Ezért a gyakori KRESZ-bakiért 8 büntetőpont jár: sok pénzed is bánhatja

GettyImages-158892004
Olvasási idő kb. 2 perc

Balesetveszélyes, ráadásul komoly pénzbírsággal és büntetőpontokkal jár, ha nem tartod be a jelzőlámpán áthaladás KRESZ-szabályait. És ez sokak számára nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk.

Rendkívül jelentős, hogyan közlekedünk a jelzőlámpánál. Ezt a KRESZ is előírja, ennek ellenére gyakran láthatjuk, hogy valaki még egy kicsit rálép a gázpedálra a sárgánál, vagy már akkor elindul, ha ezt a színt látja, és nem várja meg a zöldet. Ez sokba kerülhet neki.

Megbüntetnek, ha nem tartod be ez a KRESZ-szabályt

Vannak, akik nem veszik komolyan ezt a KRESZ-szabályt, pedig akár büntetőpontokat is kaphatnak érte, hívja fel a figyelmet a Femina.

Pénzbírság és büntetőpont jár azért, ha nem tartod be ezt a KRESZ-szabályt
Pénzbírság és büntetőpont jár azért, ha nem tartod be ezt a KRESZ-szabálytAlan Schein Photography / Getty Images Hungary

Ezek a lámpák szabályozzák a forgalmat, színük már messziről látható. Már gyerekként is tudjuk: ha piros, az tilos, ez mindenkinek, gyalogosnak és autósnak egyaránt elősegíti a biztonságos közlekedését.

Azt is mindenki tudja, hogy ha áthajtunk a piros jelzésen, az bizony súlyos pénzbüntetéssel jár, azzal azonban nincs mindenki tisztában, hogy a jelzőlámpán való áthaladás után akár 8 előéleti ponttal is terhelheti a hatóság a jogosítványt az 50 ezer forintos bírság mellett.

Van, akinél még a sárga jelzésnél is belefér, hogy rátaposson a gázra, mert úgy gondolja, akkor még szabályosan átér. Ez azonban nagy hiba, mert amellett, hogy balesetveszélyes, gyakran ezzel már belecsúszik a piros jelzésbe.

A KRESZ kimondja, hogy a sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi, ilyenkor pedig az útkereszteződésnél meg kell állni.

Ez a jelzés a városban 3 másodpercig tart, lakott területen kívül, 70 kilométer/órás megengedett tempónál ez az időtartam 5 másodperc.

Így a sebességhatár megtartása mellett elméletben a legtöbbször nem jelenthet gondot a megállás.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek