Bekameráznák a magyar kórházakat

korhaz-kamera-611781154
Olvasási idő kb. 2 perc

Törvénymódosítást nyújtottak be hétfőn a Parlamentben: a javaslat szerint a többi között egységes beléptető rendszert alakítanának ki az egészségügyi intézményekben, arcfelismerő kamerákkal ellenőrizve a ki- és belépést.

A tervezet szerint arckép-azonosításra képes kamerákat telepítenének az egészségügyi intézményekbe. A kórházakban a kamerák segítségével egységes beléptető rendszert vezetnének be, így ellenőriznék a dolgozók intézményekbe történő be- és kilépését. A felvételeket az intézmények egy éven keresztül őrizhetnék meg. 

Nemcsak a kórházak bekamerázása szerepel a javaslatban

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat egyéb indítványokat is tartalmaz. Átszerveznék például a budapesti ügyeleti rendszert. A változások értelmében – amelyek október 1-jén lépnének életbe – a háziorvosi ügyeleti ellátást nem az önkormányzat, hanem a mentőszolgálat szervezné meg. A fővároson kívül már ilyen rendszer működik.

A javaslat szerint egyes szűrővizsgálatokat felnőttek számára is kötelezővé tennének. Jelenleg csak 18 éves korig kötelező részt venni ilyen vizsgálatokon, ám a jövőben a korhatár betöltése után sem lenne ez szabadon választható.

A kamerák bevezetésén túl rengeteg változtatást tartalmaz a javaslat a kórházakra és az egészségügyre vonatkozóan
A kamerák bevezetésén túl rengeteg változtatást tartalmaz a javaslat a kórházakra és az egészségügyre vonatkozóanSue Barr / Getty Images Hungary

Megváltoznának az örökbefogadás szabályai is. A kormány megkönnyítené a kórházban maradt gyermekek örökbefogadását. Az új szabály értelemében, amennyiben hat hétig senki sem jelentkezne egy kórházban hagyott újszülöttért, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyták volna, és örökbefogadhatóvá válik.

Amennyiben elfogadja a Parlament a törvényjavaslatot, a vármegyei kórházak felhatalmazást kapnak arra, hogy a területükön szabadon átszervezzék az ellátásokat, sőt, akár meg is szüntethetik azokat. A 90 oldalas salátatörvényt akár már a jövő hét elején elfogadhatja a Parlament.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek