Fontos hír érkezett a bankkártya-használatról: új világ jöhet a fizetésnél

kartya-fizetes-plasztik
Olvasási idő kb. 2 perc

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi jelentése enged betekintést abba, pontosan hogyan használják pénzüket a magyarok: a bankkártyát egyre többen és többen hagyják otthon, helyette egy másik, mindig a zsebükben levő eszközt, mobiltelefonjukat veszik elő a fizetésnél.

A készpénz egyre inkább háttérbe szorul, 2024-es év első negyedévében 11,5 százalékkal emelkedett a kártyás tranzakciók száma az előző év első negyedévével összevetve, közölte az OTP Bank sajtóközleménye, melynek alapját az MNB pénzforgalmi jelentése szolgáltatta.

Ennél is nagyobb mértékben emelkedett a mobilfizetések aránya: a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 30 százalékkal, az ezekkel végrehajtott tranzakciók száma 37 százalékkal, értékük 44 százalékkal nőtt.

A kártya helyett a mobil már a fizetés eszköze
A kártya helyett a mobil már a fizetés eszközeskaman306 / Getty Images Hungary

Eközben a kártyás fizetések értéke 10,7 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, éves alapon pedig 2,4 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek száma. Nemcsak ritkábban, hanem kevesebb pénzt is veszünk ki az ATM-ekből: a pénzfelvételek pedig már kevesebb, mint fele a kártyás vásárlásokénak.

A kártyás fizetés már a jelen, nem a jövő

A kereskedők is látják, hogy az elektronikus fizetés az egyértelmű út. A kártyát ellfogadó helyek száma is emelkedett: a fizikai kereskedői 3,8 százalékkal, míg az internetes jelentősebb mértékben, 20 százalékkkal. Az elfogadóhelyeken megtalálható POS-terminálok darabszáma ennél kisebb arányban, 6 százalékkal ugrott meg. Így már 257 194 darabot találhatunk az üzletekben, amiből 250 630 darab – azaz több mint 97 százalék – érintés nélküli fizetést is lehetővé tevő készülék.

Ez nem több mint negyedmillió üzletet, hanem ennyi kasszát jelent, amely mellett megtalálható a POS-terminál.

Az OTP szakértői szerint a tendencia a jövőben is folytatódik, egyre többek számára tűnik praktikus és biztonságos megoldásnak, hogy ne a kártyát vigyék magukkal, hanem telefonnal fizessenek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek