Változások a jogosítványszerzésnél: nehezebb lett sikeres vizsgát tenni

GettyImages-1339009779

Az eddiginél sokkal többet kell a forgalomban gyakorolniuk a jogosítványra vágyóknak ahhoz, hogy letegyék a vizsgát, és még így is csak minden második nekifutás jár sikerrel.

Legalább 29 órát kell vezetni a sikeres elméleti vizsga után a B kategóriás jogosítványra vágyóknak a jogszabály szerint. Emellett az is a feltétele a vizsgára bocsátásnak, hogy minimum 580 kilométert levezessenek, írja az Infostart.

Szőcs Károly, az E-Educatio Információtechnológia Zrt. vezérigazgatója a portálnak elmondta, a sikeres vizsgához szükséges vezetéssel töltött óraszám az utóbbi években folyamatosan növekszik, és valószínűleg ez nem is áll meg.

Nehezen tesznek vizsgát a jogosítványra vágyók

Nemcsak a gyakorlási idő hossza, de a hozzáállásuk is megváltozott a fiataloknak a jogosítvánnyal kapcsolatban. A tapasztalatok szerint egyre később kívánják ezt megszerezni.

Nehezebb lett sikeres vizsgát tenni a jogosítányszerzés során
Nehezebb lett sikeres vizsgát tenni a jogosítányszerzés soránHispanolistic / Getty Images Hungary

A szakember szerint ennek egyik oka, hogy míg régen a trendinek számított, ha valakinek volt jogosítványa, ma már ez nem számít túl sokat, hiszen a fiatal generációnak jelentősen megváltozott az életmódja és a gondolkodása.

Napjainkban a zsúfolt városokban egyre nehezebb és drágább az autóval való közlekedés, sokan választják inkább a tömegközlekedést, a kerékpárt vagy a rollert a gépkocsi helyett.

Emellett a fiatal gépjárművezető-tanulók képességei, készségei is változtak a szakoktatók véleménye szerint, ami hatással van a tanuláshoz szükséges időre.

"A mai fiataloknak mások a motorikus képességei, másképp működik a veszélyérzetük, mint a korábban felnőtt korosztályoké. És az utóbbi években ez a folyamat fel is gyorsult” – idézte szakoktató kollégái véleményét Szőcs Károly, aki hozzátette, hogy ez nem kritika a fiatalokkal szemben, egyszerűen csak tudomásul kell venni, hogy náluk más a helyzet, mint a korábbi generációnál.

Emiatt jellemző, hogy napjainkban egy átlagos tanuló 46-47 óra vezetés után vállalkozhat a vizsgára és sokaknak még így sem sikerül az első próbálkozásra. Átlagosan minden második nekifutás jár sikerrel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek