Jégeső és szaharai por csap le az egész országra, kiadták a figyelmeztetést

GettyImages-1263562386
Olvasási idő kb. 2 perc

Az ország nyugati felére citromsárga riasztást adtak ki zivatar és felhőszakadás miatt, a keletire pedig narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Egyes helyeken a magas hőmérséklet miatt is citromsárga a riasztás. Mindezen túl szaharai por kavarog majd hazánk légterében.

Viharok és a nagy meleg miatt is adott ki riasztást a mai napra a HungaroMet. Az ország tíz nyugati vármegyéjére (Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) citromsárga riasztás van érvényben zivatar és felhőszakadás miatt. Ezeken a területeken erős szél, villámlások és jégeső miatt érdemes vigyázni. 

Jégeső és szaharai por mindenhol várható

Az ország keleti felében (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében) zivatar miatt narancssárga, felhőszakadás miatt citromsárga riasztást adtak ki. Heves zivatarok, kifejezetten erős széllökések, villámlások és jégeső is várható, egyes helyeken 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat rövid idő alatt. Ezenkívül Csongrád-Csanád vármegyében egy harmadik figyelmeztetés is érvényben van: a 25 Celsius-fok felett alakuló napi középhőmérséklet miatt.

A szaharai por hatására akár saras jégeső is eshet
A szaharai por hatására akár saras jégeső is eshetsassy1902 / Getty Images Hungary

A napi maximális hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul, ám a forróság estére jelentős mértékben mérséklődik majd. A nap során szaharai por is érkezik az ország fölé, amely erősen szűrheti a napfényt, hatására poros, saras eső eshet. A sokszor szép felhőket is okozó por kifejezetten veszélyes lehet egészségünkre. Ahogy arról a Dívány is írt már, az apró szemcséknek való tartós kitettség akár krónikus tüdőbetegség kialakulásához is vezethet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek