Kettészakad az ország, hol kánikula, hol ítéletidő tombol majd

GettyImages-624286466
Olvasási idő kb. 3 perc

A rekord meleg tavasz után a hétvége hozhatja az eddig legforróbb napokat. Bár a napsütés dominál majd, záporokra és zivatarokra is fel kell készülni, lesz, ahol ítéletidőbe fordul az időjárás.

Az idei tavasz történelmi rekordot döntött Magyarországon, a mérések kezdete óta nem volt ilyen meleg az évszak. A HungaroMet közlése szerint a tavaszi középhőmérséklet 2,3 Celsius-fokkal múlta felül az 1991-2020 közötti átlagot. Úgy tűnik, ez a tendencia folytatódik: akár 35 fok is lehet a hétvégén, a meteorológusok szerint ez lehet az idei év eddigi legmelegebb időszaka.

Rekord meleg váltakozik ítéletidővel

A hőmérséklet a következő napokban tovább emelkedik, egyre több helyen érheti el a 30 fokot. Az ország délkeleti részén péntektől vasárnapig akár 32-35 fokos rekord meleg lehet. 

Rekord meleg lesz, de nem ússzuk meg az ítéletidőt sem
Rekord meleg lesz, de nem ússzuk meg az ítéletidőt semGary Yeowell / Getty Images Hungary

Pénteken a napsütést időnként nyugatról kelet felé haladó vastagabb felhőtömbök zavarják, emellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés is. Többfelé számítani kell záporra, zivatarra, a zivatarokat átmenetileg erős, viharos széllökések is kísérhetik.

Szombaton a nap első felében a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre lehet számítani, majd a délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, amelyek éjjel kelet felé vonulnak.

A délelőtti órákban csak egy-egy zápor valószínű, délután, este főleg a Dunántúlon, éjjel többfelé, majd egyre inkább a keleti tájakon alakul ki záporeső, zivatar.

Vasárnap is várható zápor, zivatar, nagyobb eséllyel északon, északkeleten, de nyugaton sem kizárt a csapadék. Napközben a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, de helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Az előrejelzés szerint egy átmeneti szárazabb időszak után, a jövő hét első felében ismét többfelé várható zápor, zivatar, sőt felhőszakadás is.

Érdemes azért egy kicsit drukkolni, mert a népi hiedelem szerint ha június 8-án, Medárd napján esik, akkor a következő negyven napon át végig esni fog...

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek