9 vármegyében szakadhat a jég, erős széllel durvul a lehűlés

D  VG20220827002

Ma a Nyugat-Dunántúlon és a Duna vonalától keletre lehet számítani jégesőre, záporokra, zivatarokra: az időjárás áprilisi szeszélyét erősen tapasztalhatjuk a nap folyamán.

Továbbra is hidegfront hatás érvényesül az országban, többfelé várható zápor, zivatar, sőt jégeső is, emellett szélerősödésre is számítani lehet, tájékoztat a HungaroMet.

Ezek a vármegyék érintettek

Folytatódik a szokatlanul hideg áprilisi időjárás, csapadék mellett komoly széllökésekre és hidegre lehet számítani, helyenként fagy is várható. Záporok, zivatarok miatt 9 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett jégeső is előfordulhat. Leginkább a Nyugat-Dunántúlon, és egy összeáramlási vonal mentén a Salgótarján-Szeged vonalon alakulhatnak ki zivatarok. Elsőfokú figyelmeztetéssel érintett vármegyék:

  • Pest vármegye
  • Bács-Kiskun vármegye
  • Csongrád-Csanád vármegye
  • Győr-Moson-Sopron vármegye
  • Heves vármegye
  • Nógrád vármegye
  • Somogy vármegye
  • Vas vármegye
  • Zala vármegye

Az április időjárás nem csak pár napig ilyen hideg

Ahogy azt a Dívány korábban is megírta, a magas hegységekben felgyülemlő, friss hórétegek további lehűlést is okozhatnak, ami katasztrofális fagykárral fenyegeti a gyümölcstermesztőket. A télies időjárást azonban az előrejelzések szerint jövő hétfőtől napról napra melegebb idő váltja fel, a hónap végére 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Záporokra, zivatarokra azonban április végéig számítani kell.

A furcsa áprilisi időjárás most 9 vármegyében csaphat le jégesővel
A furcsa áprilisi időjárás most 9 vármegyében csaphat le jégesővelChalabala / Getty Images Hungary

Hosszú távon is fel kell készülnünk az extrém időjárásra

A mostani időjárás azon extrém időjárási anomáliák körébe sorolható, melyeket már a klímaváltozás számlájára lehet írni. Ez pedig hatással van a vegetációra, ezáltal a hétköznapi életünkre is: a szakemberek szerint a telek enyhülése és rövidülése miatt a növények vegetációs időszaka egyre korábban kezdődik, ami azzal jár, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okozhatnak a termésben.

Különösen a korai rügyfakadású gyümölcsökre – mint a kajszi, a meggy, az alma és a szőlő – jelent évről évre növekvő veszélyt a tavaszra, mint átmeneti évszakra jellemző gyakori fagy és hideg.

Az előző évi meleg őszt és enyhe telet követő korán érkező tavasz, illetve a gyümölcsösökben okozott fagykárok miatt bizonytalan lesz az idei év a méhészeteknél is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek