Hivatalosnak tűnik az SMS, amellyel sok magyart vernének át

sms hivatalos
Olvasási idő kb. 2 perc

Csalók a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében küldenek hivatalosnak látszó, de valójában adathalász SMS-eket, amelyekben útdíjtartozásra hívják fel a figyelmet. Az üzenetek azonban hamis weboldalra irányítanak, hogy így jussanak hozzá a banki adatokhoz.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató legfrissebb közleménye szerint az elmúlt napokban több bejelentés érkezett a lakosságtól, miszerint SMS-ben értesítették őket állítólagos útdíjtartozásukról. Az üzenetek külföldi telefonszámról érkeztek, és tartalmaztak egy linket, amely a NÚSZ hivatalos hu-go.hu oldalára nagyon hasonlító, de hamis weboldalra vezeti a felhasználókat.

Hivatalos SMS helyett hamis weboldal

A csalók által létrehozott oldalon a HU-GO elektronikus útdíjfizetési rendszer arculati elemei, például a logó is megtalálható, ami növelheti a hitelesség látszatát. A NÚSZ azonban hangsúlyozza, hogy sohasem keresi meg ügyfeleit SMS-ben útdíjtartozás ügyében, és arra kér mindenkit, aki ilyen gyanús üzenetet kap, hogy semmiképpen se kattintson a benne található linkre, és ne adja meg az adatait. Aki ezt megteszi, az gyakorlatilag szabad hozzáférést enged a csalóknak a bankszámlájához.

Csak első blikkre tűnik hivatalosnak az SMS, valójában sok jel árulkodik a csalásról
Csak első blikkre tűnik hivatalosnak az SMS, valójában sok jel árulkodik a csalásrólArtMarie / Getty Images Hungary

3+1 jel, amiről felismerhetők a csalásgyanús SMS-ek

  1. Az ilyen üzenetekben gyakran ékezetek nélküli szavak szerepelnek, vagy helyesírási hibák fordulnak elő, általában rossz magyarsággal, helytelenül fogalmazzák meg őket.
  2. Legtöbbször külföldi telefonszámról érkeznek ezek az SMS-ek.
  3. Az üzenetben szereplő linkben nem a létező, ismert szolgáltató vagy internetes áruház webcíme, hanem általában egy betűkből és számokból kombinált hivatkozás szerepel.

A +1 általában valami aprócska ráadás szokott lenni, itt viszont talán ez a legfontosabb: a csaló SMS-ek szinte mindig sürgető jellegűek. Nem sima fizetési felszólítások, hanem azonnali cselekvésre ösztönöznek például azzal, hogy nyereményjátékot hirdetnek, vagy arra utalnak, hogy csak a link megnyitásával teljesül az SMS-ben jelzett szolgáltatás. A pénz ígéretével próbálják elaltatni az áldozatok éberségét, de te ne dőlj be nekik!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek