Egész évre befagyasztaná egyes hitelek kamatát a kormány

GettyImages-1434214223
Olvasási idő kb. 2 perc

A 2024-es év végéig 7,99 százalék maradhat a diákhitelek kamata, a kormány kiterjesztené az erre a konstrukcióra vonatkozó kamatstopot.

A tanulmányok finanszírozására fordítható Diákhitel2 kamata továbbra is nulla százalék maradna, míg a szabad felhasználású Diákhitel1 után év végéig csak nyomott mértékű kamatot fizettethetnek.

Mindez egyelőre még csak jogszabálytervezet, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium bocsátott társadalmi egyeztetésre.

A diákhitel kamata 7,99 százalékon fagyhat be idénre
A diákhitel kamata 7,99 százalékon fagyhat be idénredamircudic / Getty Images Hungary

A paci hitelekkel történő összehasonlításból a diákhitel ezzel továbbra is jól jön ki, igaz, már nincs akkora kamatelőnye, mint korábban volt, írja a Bankcentrum. Kalkulációjuk szerint egy 5 éves futamidejű, 3 millió Ft összegű személyi hitelt nettó 500 ezer Ft-os jövedelem mellett 10,99-21,99 százalékos kamat mellett igényelhetünk. Ettől a 7,99 százalékos kamat kedvezőbb

Van már olyan hitel, amelynek pont ennyi a kamata

Érdemes a konstrukciót ugyanakkor a jelzáloghitelekkel is összevetni:  5 millió forintot 20 éves futamidőre, legalább 10 évig fix kamatozással, nettó 500 ezer Ft havi jövedelem mellett 7,99-11,50 százalékos kamat mellett kaphatunk. Elérhető tehát a piacon már olyan konstrukció, amelynek kamata megegyezik a mesterségesen ezen a szinten tartott, 7,99 százalékos kamattal.

Még egy további változás is várható a diákhitelekkel kapcsolatosan: az ügyintézésbe beszáll az MFB Zrt., így várható, hogy a diákhitellel kapcsolatosan hivatalos levelet kapjanak innen azok, akik felvették a kölcsönt. Az MFB oldalán megjelent egy olyan tájékoztató szöveg is, amely arra utal, hogy akár diákhitel-szerződést is köthetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek