Kozmetikumot hívtak vissza: egészségkárosító anyagot tartalmaz

GettyImages-1225443816

Tiltott összetevőt tartalmazó hajfestékeket vontak vissza az Európai Unióban, a használatuknak borzalmasak lehetnek a következményei.

A termékek forgalmazását március 6-i hatállyal felfüggesztették.

Kémia kockázat miatt hívott vissza több hajfestéket is az Európai Unió. Mint kiderült, a Németország származási hellyel megjelölt, Schwarzkopf Palette Intensive Color Creme Lángvörös, Intenzív Réz és Bíborvörös fantázianevű termékei, valamint a Ragyogó gesztenye azért nem felelnek meg a kozmetikai termékekről szóló rendeletnek, mert az összetevők listája alapján 2-(4-terc-butilbenzil)-propionaldehidet (BMHCA) tartalmaznak. Ennek használata azonban a kozmetikai termékekben tilos, miután

a BMHCA károsíthatja a reproduktív rendszert, a születendő gyermek egészségét, emellett bőrérzékenységet okozhat.

Az EU által visszahívott hajfestékek tiltott összetevőt tartalmaznak
Az EU által visszahívott hajfestékek tiltott összetevőt tartalmaznakAlenaPaulus / Getty Images Hungary

A visszahívás a 0806775197, a 0809876864 és a 0821775921 tételszámú, az LRN5, az RI5, az RI6, az RV6 modellszámú, valamint a 3838824159898, a 3838824307312, a 9000101003017 és a 9000101003291 vonalkódú termékeket érinti.

A fent felsorolt hajfestékek forgalmazását március 6-tól felfüggesztették, a márka a visszahívásban érintett egyik árnyalatát azonban azonos dobozképpel hirdetve megtaláltuk egy magyar webshopban is

készleten nem tartott, rendelhető termékként.

Azt ugyanakkor nem tudjuk, a tételszám- és a vonalkód egyezhet-e ebben az esetben a veszélyes hajfestékekével.

Az ügy kapcsán megkerestük a márkatulajdonos Henkelt azzal kapcsolatban, hogy a visszahívás érinti-e a magyar piacot. Válaszukban azt írják, termékeikben csak olyan összetevőket használnak, amelyek megfelelnek az Európai Unió kozmetikai irányelvének és az EU minden egyéb vonatkozó jogszabályi előírásának, és az egészséggel való összeegyeztethetőség szempontjából alaposan teszteltek. „Szem előtt tartva az uniós kozmetikai rendeletet, miszerint a Butylphenyl Methylpropional (Lilial) kozmetikai termékekben való felhasználása 2022. március 1-től tilos, a Henkel Magyarország Kft. e határidő előtt, 2021-ben már befejezte ezen hatóanyagot tartalmazó termékek értékesítését” - tájékoztatott a vállalat, hozzátéve: a fogyasztók biztonsága mindig is kiemelten fontos volt számukra, és kizárólag olyan hajkozmetikai termékeket kínálnak, amelyek biztonságosak és kompatibilisek az emberi egészséggel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek