Ennyit fizetnek átlagosan a magyarok a boltban készpénzben: íme a megdöbbentő összeg

GettyImages-1286257112

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderült, mennyit fizetnek a magyarok egy átlagos vásárlás során. Az összeg meglepően alacsony.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a napokban tisztázta, lesz-e 50000 forintos bankjegy Magyarországon.

Matolcsy György egy hozzá intézett felvetésre válaszolva összegezte, mi várható a hazánkban forgalomban lévő bankjegyeket illetően s az is került, mi köze van ennek ahhoz, mennyit is költünk egyszerre az üzletekben, amikor készpénzzel fizetünk.

Inkább kis összegű vásárlásokat fizetnek készpénzben a magyarok
Inkább kis összegű vásárlásokat fizetnek készpénzben a magyarokSean Gladwell / Getty Images Hungary

Ennyit fizetnek a magyar boltokban átlagosan

A jegybank elnöke még pénteken, írásban összegezte, miért nincs szükség új címletekre. 

„A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata” – fogalmazott Matolcsy György.

Leveléből kiderül az is, hogy 2023-ban összesen 2,23 milliárd készpénzzel kiegyenlített fizetési tranzakciót, azaz vásárlást bonyolítottak le az emberek hazánkban, melyeknek átlagértéke nem érte el a 4000 forintot. 

A jegybank statisztikája szerint egyszerre átlagosan 3597 forintot fizetünk készpénzben. 

Az online pénztárgép- és a lakossági fizetési szokásokra irányuló kutatások arra mutatnak rá, hogy leginkább a kisebb értékű vásárlások esetén gyakori a készpénzhasználat. Mivel már 2023-ban is kevesebb 20000 forintos bankjegy volt forgalomban, mint egy évvel korábban, így egy nagyobb címletű pénz bevezetése felesleges lenne, és pénzváltási nehézségeket okozna az MNB elnöke szerint.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek