Ennyi aprópénzt kötelesek elfogadni a boltokban

GettyImages-1433419662
Olvasási idő kb. 4 perc

Az összegyűlt, nagy mennyiségű aprópénztől időnként nehéz megszabadulni, hiszen sok helyen nem szívesen fogadják el, sőt a boltoknak ez nem is kötelessége egy bizonyos mennyiség fölött. De akkor hogyan válthatjuk be?

Hiába van nálunk egy drágább termék ára forintra pontosan aprópénzben, nem biztos, hogy fizetni is tudunk vele. A perselyben összegyűjtött tetemes mennyiségű fémpénzt előbb nagyobb címletekre kell váltanunk ahhoz, hogy azt biztosan el is fogadják tőlünk az áruházakban. Ennek beváltásának pedig van, hogy díja is van.

Hazánkban a forint a hivatalos fizetőeszköz, amit a törvény szerint mindenhol kötelesek névértéken elfogadni, azonban van néhány kivétel ez alól. Nem csak a hamis vagy sérült bankjegyeket, érméket utasíthatják vissza, egyéb kifogás is lehet erre. Nézzük, melyek ezek és miként oldhatjuk meg a problémát.

Nem kötelesek az összes aprópénzünket elfogadni a boltokban
Nem kötelesek az összes aprópénzünket elfogadni a boltokbanJozsef Zoltan Varga / Getty Images Hungary

Túl nagy mennyiség

A törvény szerint a kereskedő nem köteles elfogadni 50 darab érménél többet. Az ezt meghaladó mennyiséget csak a hitelintézetek és a posta köteles elfogadni fizetségként. A kereskedőknek azonban nem tilos ezt átvenniük, maguk dönthetnek erről.

Már az automaták is válogatnak

Közösségi oldalakon ajánlják időnként egymásnak az emberek, hogy ha meg szeretne valaki szabadulni a felgyűlt aprótól, akkor fizessenek azzal az automata pénztáraknál, ahová csak be kell dobálni. Ez egy ideig működött is, azonban a közelmúltban Magyarországon is megjelent az, hogy az áru-, ital-, jegy-, parkoló- és egyéb automatáknál, valamint az egyre inkább elterjedő önkiszolgáló pénztárgépeknél sem elvárás, hogy valamennyi forgalomban lévő címlet elfogadására alkalmasak legyenek. Ez igaz a papír- és fémpénzekre is.

Az automaták is válogathatnak, milyen és mennyi pénzérmét fogadnak el
Az automaták is válogathatnak, milyen és mennyi pénzérmét fogadnak elSolStock / Getty Images Hungary

Kötelező átváltás

Azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a címletváltás lehetősége, a Magyar Nemzeti Bank kötelezővé tette ezt a hitelintézetek és a postahivatalok számára. Azonban ezekbe az intézményekbe sem lehet korlátlanul hordani az aprót, a jogszabály szerint a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket – egy alkalommal legfeljebb 50 darabot – kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve – legfeljebb 100 darabig – forintérmére átváltani.

A címletváltási kötelezettség kiterjed a sérült és a nehezen felismerhető bankjegyek és érmék átváltására is.

Mennyibe kerül?

A törvény lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek és a postahivatalok a pénzváltást bizonyos korlátozások és feltételek mellett végezzék, és díjat is kérhetnek ezért. Ez a beváltott érméknél a kifizetendő forintérme névértékének 10 százaléka lehet. Arra is figyelni kell, hogy a címletváltás végrehajtása bankszámla meglétéhez, illetve az adott hitelintézet, postahivatal által nyújtott szolgáltatás igénybevételéhez köthető.

Itt korlátlan mennyiségben lehet ezzel fizetni

A Magyar Posta a pénzérméket befizetésként korlátlan mennyiségben elfogadja bizonyos feltételek mellett.

Ha valaki egy alkalommal bármely címletű érméből 100 darabnál többet szeretne befizetni, akkor az apró megszámolására egy olyan időpontot jelölhetnek ki, ami a többi ügyfelet nem zavarja.

A nagy mennyiségű érmét az előírásoknak megfelelően kell csomagolni:

érmetekercsbe, érmedobozba vagy érmezsákokba.

A postán befizetésként korlátlan menniységben kötelesek elfogadni az aprót
A postán befizetésként korlátlan menniységben kötelesek elfogadni az aprótEvgenij84 / Getty Images Hungary

Keressünk érmeváltó automatát

Országosan elérhetők az érmeváltó automaták, bár ezekből nincs túl sok. Ezekben egy adott összegig válthatjuk ingyenesen papírpénzre az aprót, ha afölött sem akarunk érte fizetni, akkor egymást követő napokon vigyünk oda a fémpénzünket.

Helyek, ahol időnként kérnek aprópénzt

Időnként találhatunk a közösségi oldalakon olyan üzleteket, akik kiemelik, hogy náluk abban az időpontban lehet sok apróval fizetni, mert éppen szükségük van rá. A piacokon is szívesen elfogadják, így ha nem sürgős átváltanunk a fémpénzeket, akkor rakjuk azokat félre az oda tervezett vásárláshoz.

Ha érdekel, hogyan juthatsz ingyenes bankszámlához, olvasd el ezt a cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek