Méregdrágák lehetnek, el is tűnhetnek ezek a népszerű élelmiszerek

GettyImages-1221124797
Olvasási idő kb. 3 perc

A klímaváltozás hatására bizonyos élelmiszerek alapanyagaiból sokkal kevesebb fog teremni, így ezeknek minden valószínűség szerint nagyot fog emelkedni az áruk. A kávé, a banán, a szőlő és az olívabogyó akár teljesen el is tűnhetnek.

Már most is gondot okoz a gazdáknak egyes élelmiszereknek vagy alapanyagaiknak a termesztése – derül ki a HelloVidék cikkéből. A jövőben a klímaváltozás hatására csak romlani fog a helyzet, így – bár különböző okok miatt – ezek az élelmiszerek előbb-utóbb akár teljesen el is tűnhetnek a boltok polcairól.

Több kártevőt hoz a klímaváltozás  

A kávé például azért kerülhet veszélybe, mert a melegebb, csapadékosabb időjárás hatására olyan magasan fekvő helyekre is eljuthatnak kártevők és fertőzések, ahova eddig nem, vagy csak nagyon ritkán volt esélyük. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a vadon élő kávéfajtáknak már eddig is kipusztult a mintegy 60 százaléka, ami összességében sokkal sérülékenyebbé teszi a megmaradt kávéfajokat a környezeti változásokkal, fertőzésekkel szemben.

A banán is fertőzések miatt kerülhet veszélybe. A fusarium wilt nevű gombát egyelőre nem nagyon sikerül megállítani, és az időjárás melegedésével egyre több területre juthat el ez a kártevő. A biodiverzitás csökkenése – a banántermelés 99,9 százaléka egyetlen fajra, a Cavendish-re épül – itt is csak növeli a gondokat.

A szőlő is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek akár el is tűnhetnek a klmíaváltozás hatására
A szőlő is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek akár el is tűnhetnek a klmíaváltozás hatásáraMichele Rossetti / Getty Images Hungary

A veszélyeztetett élelmiszerek közé kerülhet a szőlő és az olívabogyó is  

A szőlőtermesztésre a klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet van nagyon rossz hatással. Egy tanulmány szerint 2 Celsius-fokos globális hőmérsékletemelkedés esetén a termőterület 56 százalékkal csökkenhet, a sajnos már egyáltalán nem elképzelhetetlen 4 fokos melegedés pedig a termesztésre alkalmas földterületek 85 százalékát tenné használhatatlanná.

Az olívabogyót termő olajfa nagyon érzékeny a klímaváltozással együtt járó olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint például a korai fagyok, a heves esőzések vagy a szélviharok. Ráadásul az emelkedő hőmérséklet kedvez a gyümölcslegyek és egyes baktériumok elterjedésének. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek