Még több élelmiszer drágul ezzel a trükkel: mindenképpen figyelj rá a vásárlásnál

GettyImages-1467034677
Olvasási idő kb. 3 perc

Szeletelt sonka, tonhalkonzerv, csokoládé és kutyaeledel is szerepel azon termékek között, amelyek ára csak azért nem emelkedik, mert zsugorodik a csomagolásuk.

Több gyártó és forgalmazó jelentette be, hogy termékei a jövőben kisebb méretben kerülnek majd az üzletek polcaira a korábbiakhoz képest. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss listájára a Portfolio figyelt fel.

Lista készül az élelmiszerek zsugorodó csomagolásáról

A március 1-jével bevezetett kormányrendelet értelmében a termékek méretcsökkenéséről a boltokban is tájékoztatni kell a fogyasztókat, ezzel is megelőzve a zsugorinflációt, amelynek során a gyártók a termékek méretének csökkentésével növelik bevételeiket anélkül, hogy az árat emelnék. 

Az élelmiszerek zsugorodó csomagolása sok vevőnek fel sem tűnik
Az élelmiszerek zsugorodó csomagolása sok vevőnek fel sem tűnikJoos Mind / Getty Images Hungary

Sonka és tonhal csomagolása is változik

A Kometa két szeletelt sonkájának mérete is csökken: a Kemencés csirkemell sonka és a sült prágai sonka a korábbi 100 grammról 90 grammra zsugorodik, amely 10 százalékos méretcsökkenést jelent. A Rio Mare tonhalkonzervek esetében is méretcsökkenés tapasztalható, a citromos-borsos, a chilis és az extra szűz olivaolajban úszó halkészítmények 65 grammosak lesznek a korábbi 80 gramm helyett, amely 18,8 százalékos csökkenést jelent, de a töltőtömeg változatlanul 52 gramm marad.

Kisebb kiszerelésben a kutyaeledelek

A Nestlé Friskies kutyaeledelek is kisebb kiszerelésben lesznek kaphatók. Az aszpikos és szószos tápok, valamint ezek junior változatai 85 grammra csökkennek a korábbi 100 grammról, ami 15 százalékos zsugorodást jelent. A Nébih 8 különféle kiszerelést sorol fel a különböző ízesítések miatt.

Néhány édesség is összement

A Lindt Nuxor csokoládék 150 grammosak lesznek a korábbi 165 gramm helyett, a csökkenés érinti a tejcsokoládés és az étcsokoládés változatot is. A Bamboo pálcikás jégkrémek – a mogyorós és a kakaós – 100 ml-re zsugorodnak a korábbi 110 ml-ről, amely az előzővel megegyezően szintén 9,1 százalékos méretcsökkenésnek számít. A Vicenzi Grisbi töltött kekszek csokis és citromos ízesítésben 135 grammosak lesznek a korábbi 150 gramm helyett.

A cikk szerint a méretcsökkenés mögött gyakran a bújtatott áremelés áll: ha a zsugorodás 10 százalék alatti, akkor a gyártók valószínűleg arra számítanak, hogy a vásárlók nem veszik észre a különbséget

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek