Nagy a káosz a kötelező biztosítások körül: ötszörös a különbség az árakban

GettyImages-1264780632
Olvasási idő kb. 2 perc

Új világ kezdődik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piacán, július 16-tól ugyanis biztosítást kell kötni az olyan mikromobilitási eszközökre, mint az elektromos roller.

„A biztosítók egy része már közzétette az új díjakat, a részleteket szabályozó kormányrendelet azonban egyelőre nem jelent meg, így vakon tarifálnak, és olyan cég is van, amelyik inkább megvárja a jogszabályt” – számolt be a Bank360.hu.

Új járműkategóriára él a kötelező biztosítás

A szabályozás értelmében az elektromos kerékpárra továbbra sem lesz kötelező biztosítást kötni, de az olyan járművekre igen, amelyeknek a legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy a legnagyobb saját tömege meghaladja a 25 kilót és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t. A változást az is indokolja, hogy

sokan ittasan rollereznek, ami miatt egyre több baleset történik.

A gond csak, hogy bár a kgfb-törvény módosítását április 30-án kihirdették, a részletszabályokat ismertető kormányrendeletet még nem módosították.

Az elektromos rollerekre is kötelező lesz biztosítást kötni, de még nem minden szabály tisztázott
Az elektromos rollerekre is kötelező lesz biztosítást kötni, de még nem minden szabály tisztázottIryna Melnyk / Getty Images Hungary

Széles spektrumon mozognak az árak

A szóban forgó járműkategóriákat a kormányrendeletnek kéne tisztáznia, ám ez eddig nem történt meg. Így bár a Köbe is új tarifákat hirdetett, a törvényben szereplő kategóriákat tudja csak használni. Hasonló lépéseket tett a biztosítók döntő többsége is, július közepétől frissítve a kgfb-tarifáit.

A most meghirdetett díjak a piacon területtől és életkortól függően egy évre vetítve jellemzően 5-25 ezer forint között vannak.

Vannak azonban kivételek is, a Gránit Biztosító például úgy döntött, csak a részletszabályok nyilvánosságra kerülése után szab tarifát ezekre a járművekre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek