A nyári szezonális ellenőrzésből a táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó nyári tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Higiéniai problémák miatt milliós bírságot kaptak
A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek. Az ellenőrzött 155 helyszínen összesen 6288 fő ellátásáról gondoskodtak. Általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött nyári táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek.
A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű volt. Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször
a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8%), valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát. A fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5%-ában nem volt megoldott.
Sok táborban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatásra nem volt lehetőség, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók. Az ételek és élelmiszerek nyomon követése többnyire biztosított volt, a HACCP-ben előírt dokumentumokat naprakészen vezették.
Kirívó példaként egy Heves vármegyei tábor esete említhető, ahol a fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak. Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető termékeket is találtak, melyek forgalomból való kivonása megtörtént, továbbá sor került összesen 109,2 kg alapanyag megsemmisítésére is.
Folytatódnak az ellenőrzések, bírságolás is előfordulhat
A nyári táborok ellenőrzése során 6 esetben indult eljárás, melyek kapcsán ‒ elsősorban higiénés problémák miatt ‒ 1.045.000 Ft bírságot szabott ki a hatóság. A szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig folytatódik, a továbbiakban fesztiválok, Balaton környéki vendéglátóhelyek, street foodok és strandbüfék vizsgálatára is sor kerül. Emellett a nyári akció során grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédőszereket és macskák számára engedélyezett készítményeket, valamint az élő állatok nyári hőségben történő szállítását is vizsgálják a hatóság emberei.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés