Itt tankolj, ha a legolcsóbb benzint keresed: régiós kitekintő

GettyImages-2123624298
Olvasási idő kb. 3 perc

Több tíz forinttal kedvezőbb áron tankolhatunk a magyar benzinkutakon most, mint negyed évvel ezelőtt. Körbenéztünk a környező országok üzemanyagárai között is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a magyar benzinkutakon továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradt a héten az üzemanyag ára, mind a benzint, mind a gázolajat tekintve, azonban várhatóan holnap emelkedik az áruk. 

A magyar benzinkutakon az áprilisi, illetve a februári üzemanyagárakhoz képest 48, illetve 41 forinttal kell jelenleg kevesebbet fizetnünk a benzinárstopnak köszönhetően. A holtankoljak.hu 2024. június 21-i adatai alapján a legolcsóbb magyar benzinkúton a 95-ös benzinért literenként 575 forintot kell fizetni, a gázolaj literenkénti, legkedvezőbb ára pedig 581 forint a mai napon.

Érdemes a magyar benzinkutakon tankolni, régiós viszonylatban az alacsonyabbak közé tartozik nálunk az üzemanyag ára
Érdemes a magyar benzinkutakon tankolni, régiós viszonylatban az alacsonyabbak közé tartozik nálunk az üzemanyag áraNurPhoto / Getty Images Hungary

A cél továbbra is a régiós viszonylatban olcsó benzin

Az átlagárak a fentieknél magasabbak a mai napon, a 95-ös benzin átlagos literenkénti ára 602,2 forint, míg a gázolajé 619,6 forint. 

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett tájékoztatása szerint Magyarországon a 95-ös benzin átlagára az elmúlt hét során 595 forint volt, azaz 14 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban tapasztalt 609 forintos átlagár. A dízel üzemanyag heti átlagos ára pedig 607 forint volt, így az 1 forinttal került kevesebbe, mint a szomszédos országokban látott 608 forintos átlagár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy a benzin és a gázolaj esetében is teljesül az elvárás, miszerint az üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárai alatt legyenek. Az NGM tájékoztatása szerint a kormány továbbra is fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, és bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat.

Holnap ismét benzináremelés jöhet

A holtankoljak.hu információi szerint azonban szombaton mindkét üzemanyagfajta nagykereskedelmi ára emelkedik, a benzinért bruttó 4 forinttal fizethetünk magasabb árat a hétvégétől, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal emelkedik. Ezzel az átlagos árak várhatóan 604, és 627 forintra emelkednek majd.

A régiós árakat tekintve pénteken Ukrajnában, illetve Romániában kellett a legkevesebbet fizetni az üzemanyagért.

A Cargopedia adatai szerint a román kutakon a 95-ös benzin átlagára ma 1,4 euró, a gázolajé 1,42 euró, míg az ukrán töltőállomásokon 1,32 eurónak megfelelő hrivnyáért tankolhatunk benzint, és 1,27 eurónyi helyi pénzért mérik a gázolaj literenkénti árát. A többi szomszédos országban ennél valamivel drágábban tölthetjük meg a tankot. Ausztriában 1,61, Horvátországban 1,53, Szerbiában 1,62, míg Szlovákiában 1,58 eurót kérnek el literenként átlagosan a 95-ös benzinért. A gázolaj Ausztria területén 1,59,  Horvátországban 1,54, Szerbiában 1,72, Szlovákiában pedig 1,47 euróba kerül literenként. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek