Úgy emelkedik ez a banki költség, hogy észre sem veszed: 28 százalékos a drágulás

GettyImages-1325860496

Már megismerhettük, hogy az infláció miatt mennyivel emelkedtek a banki díjak, azonban további drágulásra számíthatunk az év során.

Az infláció miatt drágulnak a banki szolgáltatások díjai, már az egyszerűbb számlák is jóval többe kerülnek, mint azt megszoktuk. A folyamatosan változó számla- és kártyakínálat ráadásul még magasabb árakat hoz.

Drágulnak a banki költségek

Már az összes nagyobb bank bejelentette, mennyivel emelkednek szolgáltatásainak díjai, azonban ezek az összegek várhatóan nem állnak meg itt, az év során további drágulásra számíthatnak az ügyfelek. Az Én Pénzem most kiszámolta a saját adatai alapján, hogy átlagosan 28 százalékkal drágultak az egyszerűbb számlák a korábbiakhoz képest.

Drágulnak a banki költségek
Drágulnak a banki költségekWestend61 / Getty Images Hungary

Ez nemcsak az inflációs emeléseket tartalmazza, hiszen folyamatosan változik a bankok számla- és kártyakínálata is, ami szintén magasabb díjakat hoz.

A jelenleg változatlanul hagyott díjaknál is számíthatunk a későbbiekben drágulásra.

Nem áll meg a drágulás

Április elsejétől már többe kerül az OTP, a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla. Május elsejétől (esetenként április 30-ától) az Erste és az MBH is emelte díjait. 

Egyes bankok kiemelték, hogy a napi ügyek intézéséhez szükséges díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkedtek. Azonban az ügyfelek nem nyugodhatnak meg, az év során bármikor emelhetnek a díjakon. Az MBH az idén már többször is drágított. Április utolsó szombatján tették közzé, hogy néhány díj emelése nem történt meg április 30-án, illetve május 1-jén. Kimaradt például a devizaszámlák elektronikus átutalási költségének növelése, de utólag erről is rendelkeztek: augusztus elsejétől a korábbi, legalább 2862 forintos díjat 3365 forintra növelik. Egyúttal emelik azt az összeget is, amit így maximálisan felszámíthatnak. Ez 0,62 százalék (ez a mérték nem változik) 28625 helyett 33663 forint lesz. 

A K&H is módosított utólag, javították a „hibásan feltűntetett díjfizetési gyakoriságot” az sms-eknél. A költség így az összes üzenet helyett darabonként értendő. 

Az Ersténél közölték, hogy az inflációs (17,6 százalékos) drágítás nem érinti az Őrszem szolgáltatás díjait, valamint a George díjcsomagok, az Egyszámla Diák Díjcsomagok és a Cseperedő Díjcsomag egyes díjait. A devizaszámlára befizetés forint díjának devizára átszámításánál a 2024. év elsőként jegyzett számlakonverziós középárfolyamot alkalmazzák a tárgyhó első napján érvényes számlakonverziós középárfolyam helyett.

A CIB augusztus elsejétől emeli a hitelkártyák díjait. A főkártya éves díja 3706 forintról 3770 forintra nő. A THM pedig 37,59 százalékról 38,22 százalékra emelkedik. Az OTP a márciusi díjemelés után május elsejétől visszavont néhány akciót – ilyen például a devizaszámla, vagy a halálozási rendelkezés díjkedvezménye. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek